Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Política Lingüística d'Andorra anima a "no guardar-se" el català

Política Lingüística d'Andorra anima a "no guardar-se" el català

La nova campanya pel Voluntariat incideix en la implantació social de la llengua com a mitjà d'integració. Enguany els Castellers d'Andorra s'incorporen com a col·laboradors del projecte
Olga Gelabert presenta la campanya 'No te'l guardis'
28/09/2018 19:40

La nova campanya del Servei de Política Lingüística d'Andorra convida tant els catalanoparlants com els qui volen aprendre la llengua a “no guardar-se el català”. La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i el portaveu d’Andorra Telecom, Carles Casadevall, han presentat la nova acció per fomentar el projecte de voluntaris per la llengua.

Aquesta és la 14a temporada del Voluntariat per la llengua i novament està adreçada a captar voluntaris i aprenents. Amb el lema “No te’l guardis” es vol sensibilitzar els no-catalanoparlants de la importància d’aprendre i utilitzar la llengua oficial, però també els catalanoparlants perquè no canviïn sistemàticament de llengua quan algú se'ls adreça en castellà i perquè s'impliquin en aquest projecte d’acolliment i socialització.

Així doncs, per difondre la campanya s’han editat 8 cartells que s’instal·laran a les zones comercials; 5.000 fullets que es repartiran pels centres culturals i esportius, les biblioteques i els edificis administratius, i 400 cartells. A més a més, Andorra Telecom se suma un any més a la campanya i difondrà les creativitats a les seves pantalles de l’oficina comercial.

Integrar-se als Castellers

La ministra de Cultura ha anunciat que en aquesta edició el Voluntariat per la llengua compta amb una col·laboració especial dels Castellers d’Andorra, de manera que als participants del projecte se'ls oferirà la possibilitat d'integrar-se a la colla. L’associació té el català com a llengua vehicular i a més ofereix un teixit social que també facilita l’adaptació al país.

A Andorra, el projecte de Voluntariat per la Llengua es va crear fa 13 anys i des d’aleshores hi ha participat més de 1.500 persones. La idea inicial era unir catalanoparlants i forans per practicar el català oral, tot compartint una estona de conversa a la setmana. Al llarg dels anys, però, el projecte s’ha anat reforçant tot oferint visites guiades als museus o exposicions, entrades gratuïtes per veure pel·lícules d’estrena en català, descomptes per al Cineclub i d’altres opcions d’oci en català. Actualment hi ha 58 parelles actives al projecte, i amb la nova campanya es vol aconseguir encara més participació.