Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Portes obertes a Cabó per conèixer el document dels Greuges de Guitard Isarn

Portes obertes a Cabó per conèixer el document dels Greuges de Guitard Isarn

El text, un dels més antics en llengua catalana, s'exposa a l'església romànica de Sant Serni Es podrà veure aquest dissabte i el vinent, de les 11 a les 2 del migdia i de les 4 a les 8 de la tarda
Greuges de Guitard Isarn - Portes obertes
12/09/2014 16:31

L'Associació d’Amics de la Vall de Caboet ofereix aquest dissabte, durant tot el dia, la possibilitat de contemplar el document dels Greuges de Guitard Isarn, considerat un dels textos més valuosos de l'inici del català com a llengua. El facsímil es podrà veure a l'església Romànica de Sant Serni de Cabó, de les 11 del matí a les 2 del migdia i de les 4 a les 8 de la tarda. L'entrada és gratuïta.

Els Greuges de Guitard Isarn s’ha considerat, de fet, com el text extens més antic escrit en català, segons ja va apuntar ara fa un segle l’historiador Joaquim Miret i Sans, quan l’any 1908 el va publicar per primera vegada.

Els Greuges són un document de caràcter jurídic; concretament, un memorial de les transgressions (o rancures, en català medieval) dels drets feudals, en aquest cas de Guitard Isarn, senyor de Caboet entre els anys 1080 i 1095, en què reclama la reparació de les ofenses i dels danys que li han infligit els seus vassalls.

La jornada de portes obertes es repetirà amb els mateixos horaris dissabte vinent, dia 20.