Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Preocupació en diverses zones del Pallars Sobirà per la presència de l'ós

Preocupació en diverses zones del Pallars Sobirà per la presència de l'ós

Les muntanyes de Llessui, Caregue i Escàs reuneixen la major densitat d'animals del país, però no estan incloses en el programa d'agrupació de ramats
Un dels agrupaments de ramats d'ovelles, en un tancat per protegir-se dels óssos (Foto d'arxiu: Gencat)
10/06/2019 18:10

Els ramaders de les muntanyes de Llessui, Caregue i Escàs han expressat aquest dilluns la seva preocupació per la presència de l'ós al seu territori. Segons informa l'ACN, els pastors han estat alertats que Goiat es troba a prop dels pobles i han passat la nit a la muntanya vigilant els ramats per evitar atacs.

En aquest sentit, el president de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà, Xavier Ribera, ha lamentat la situació i ha remarcat que la seva feina és "cuidar el bestiar" i no "vigilar l'ós". Ribera ha denunciat que el Govern va excloure l'any passat aquestes muntanyes del pla d'agrupació de ramats, argumentant que no era zona de presència de plantígrads. L'entitat vol una rectificació de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural i que reconegui que es va equivocar.

El president dels ramaders també ha volgut fer palès el malestar de tot el sector i la preocupació que representa la presència de l'ós "a la zona del país amb més densitat d'animals durant l'estiu, amb més de 25.000 exemplars entre ovelles, vaques i cavalls".

Gran concentració

El sector farà visible el seu descontent amb una "gran" concentració de tots els ramaders del Pirineu a la Vall d'Àssua, coincidint amb el dia que pugen les ovelles a la muntanya, unes 15.000.

Ribera també es mostra crític amb la política de reeducació de Goiat, foragitant-lo amb l'ús de pirotècnia, de bales de fogueig o bales de cautxú. "Ha quedat demostrat que únicament el desplaça d'unes zones a unes altres, en aquest cas de la Val d'Aran al Pallars", ha lamentat. Així mateix, ha reiterat que la ramaderia extensiva i la presència de depredadors a les muntanyes és "impossible".

D'altra banda, Ribera ha incidit en el fet que l'únic problema no és l'ós Goiat, el més controvertit entre la quarantena que habiten al Pirineu, ja que si s'extreu, "encara en quedaran més de quaranta".

Agrupació de ramats

L'agrupació de ramats és una mesura de protecció que consisteix en agrupaments de bestiar vigilats durant els mesos que les ovelles estan a la muntanya. Es tracta d'una de les accions preventives posades en marxa, dins del projecte PirosLife.

En total, l'any 2018 es van organitzar 6 agrupaments de ramats protegits, amb prop de 5.600 ovelles i cabres de 36 propietaris i ramaders diferents, que voluntàriament es van voler acollir a aquesta mesura preventiva gratuïta que ofereix la Generalitat de Catalunya i el Conselh Generau d'Aran.

Concretament, van ser els agrupaments de Gausac-Casau i Bagergue, a la Val d'Aran; i els d'Isil, Tavascan, Bonaigua i BoldísÀreu, al Pallars Sobirà. A la Val d'Aran es van agrupar unes 2.000 ovelles de 24 propietaris diferents, mentre que al Pallars Sobirà, la protecció mitjançant aquesta mesura va arribar a més de 3.600 animals de 12 propietaris.

D'aquesta mesura, l'any passat en va quedar exclosa la Vall d'Àssua per primer cop. La mateixa zona on aquest cap de setmana han alertat als ramaders de la presència de l'ós. En aquestes muntanyes hi passen els mesos d'estiu més de 15.000 ovelles.