Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Preocupació per l'estat de l'església de Sant Romà de Perles

Preocupació per l'estat de l'església de Sant Romà de Perles

Denuncien la degradació de la teulada i les filtracions d'aigua a l'interior, que n'amenacen l'estabilitat. L'Ajuntament de Fígols i Alinyà lamenta que per ara no han rebut resposta positiva a les peticions d'ajut a l'IEI i al Departament de Cultura
Església de Sant Romà de Perles (Foto: Viquipèdia)
05/05/2017 13:55

Preocupació a Fígols i Alinyà per l’estat de l’església de Sant Romà de Perles. El temple ha patit els darrers anys una progressiva degradació de l'estat de la teulada, que es va accentuant i, segons han denunciat alguns veïns, amenaça amb un esfondrament.

L’alcalde de Fígols i Alinyà, Jordi Sala, ha reconegut que l’edifici està en mal estat i que cal trobar-hi una solució. En aquest sentit, Sala ha explicat que ja han demanat entrar en les subvencions per a restauració que ofereix l’Institut d’Estudis Ilerdencs, però que la petició no ha estat aprovada per aquesta institució per manca de puntuació suficient en el concurs públic.

El consistori també s’ha adreçat al Departament de Cultura, del qual espera una resposta després que en anteriors ocasions també han desestimat la petició. Paral·lelament, s’ha mantingut reunions amb el Bisbat d’Urgell i la responsable de patrimoni del bisbat, Clara Arbués, ha visitat el nucli per constatar l’estat de l’església.

Un veí del municipi, Francesc Domingo Barnils, ha denunciat la situació de Sant Romà de Perles perquè creu que la degradació a què està arribant “a la llarga podria significar la pèrdua definitiva d'aquesta església romànica, documentada des del segle XI”.

El veí considera que fins ara no s’ha donat resposta “als requeriments que de forma repetida han adreçat a les institucions” i assegura que “ara fa un parell d'anys, l'actual Ajuntament no va acceptar ni pagar un parell de dies de paleta i manobre, per repassar les teules que se n'han anat desplaçant, i avui la pluja cau ja a l'interior del temple”. També creu que el Bisbat d'Urgell no aporta “cap ajuda o solució per repassar la teulada”. Finalment, hi afegeix que “darrerament s'ha observat també l'existència d'una biga trencada que podria estar carregant sobre la volta, tot agreujant el deteriorament”.

Des de l’Ajuntament argumenten que no poden fer una actuació en profunditat mentre no tinguin garantit el suport d’administracions superiors. En aquest sentit, l’alcalde ha recordat que també està en una situació semblant l’església de Sant Víctor de Fígols, al cap de municipi.