Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Presentació del tercer número de la publicació 'Interpontes' sobre recerca a l'Alt Urgell

Presentació del tercer número de la publicació 'Interpontes' sobre recerca a l'Alt Urgell

L'IECAU hi recull les comunicacions presentades a la 2a Jornada d'Estudis de la comarca, que es va celebrar ara fa dos anys a Castellbò. L'acte, obert a tothom, és aquest divendres a les 8 del vespre a la Sala de la Immaculada
Interpontes 3
03/12/2015 17:49

L’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell (IECAU) presenta la tercera entrega de la publicació Interpontes. L’acte, obert a tothom, tindrà lloc aquest divendres, dia 4, a les 8 del vespre, a la Sala de la Immaculada de la Seu d’Urgell. Les explicacions de la revista seran a càrrec del president de l’entitat, Lluís Obiols Perearnau, i també hi intervindran Albert Batalla, alcalde de la Seu, i Julio Quílez, director de l’Arxiu Comarcal.

El tercer volum d’Interpontes recull un total d’onze articles centrats en el coneixement de la realitat de l’Alt Urgell des de perspectives diverses. Aquests articles foren presentats en ponències breus durant la 2ª Jornada d’Estudis de l’Alt Urgell, celebrada a Castellbò el novembre de 2013, d’acord amb la programació biennal d’aquest esdeveniment organitzat per l'Institut mateix. Amb un predomini dels articles vinculats al món de les humanitats, el tercer volum d’Interpontes aplega estudis històrics, toponímics, arqueològics, de biologia i d’història de l’art, amb la major part dels seus autors vinculats a l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell.

Per la temàtica que va articular la celebració de la 2ª Jornada, centrada en el cinquè centenari del desmantellament del castell de Castellbò, destaquen els articles dedicats a diversos aspectes històrics de la vall i de l’antic vescomtat. Per exemple, el que dedica Oliver Vergés als orígens del llinatge vescomtal de Castellbò a cavall dels segles X i XI; el de Climent Miró centrat en els darrers temps del monestir de Santa Cecília d’Elins i el seu trasllat a la vila de Castellbò durant el segle XIV; el de Lluís Obiols que retrata el procés d’incorporació del vescomtat a la Corona reial durant la primera meitat del segle XVI o, ja situat en una època més recent, el que Joaquim M. Puigvert dedica als projectes de reconstrucció del santuari de Sant Joan de l’Erm després de la Guerra Civil.

La publicació Interpontes, coeditada per l’Institut d’Estudis Comarcals i Edicions Salòria, compta amb el suport de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i amb el finançament de l’Institut Ramon Muntaner i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Tot coincidint amb la presentació, l'Institut d’Estudis Comarcals celebrarà la seva Assemblea General. L’entitat, creada l’any 2009, compta actualment amb un centenar socis de tota la comarca de l’Alt Urgell.