Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Presentació divendres d'un nou volum de l'anuari d'història 'Urgellia' al Seminari Diocesà d'Urgell

Presentació divendres d'un nou volum de l'anuari d'història 'Urgellia' al Seminari Diocesà d'Urgell

La publicació d'enguany inclou un estudi que vol ser un reconeixement a Prim Bertran, i recull diversos treballs i monogràfics sobre aspectes històrics de l'antic bisbat d'Urgell
Revista Urgellia
10/09/2018 11:35

L'arxiver capitular d'Urgell, mossèn Benigne Marquès, presentarà aquest divendres, 14 de setembre, a les 19.30 hores, a la sala d'actes del Seminari Diocesà d'Urgell, el 19è volum de l'anuari 'Urgellia'. L'acte, presidit per l'arquebisbe Joan-Enric Vives, serà obert al públic.

Aquest volum de la publicació inicia un treball que vol ser un reconeixement a Prim Bertran, un historiador molt vinculat a Urgellia i que va morir recentment. L'estudi va a càrrec de Montserrat Casas, la seva vídua, també historiadora. Prim Bertran va ser soci fundador de la Societat Cultural Urgel.litana, membre del consell de redacció i col·laborador actiu.

L'obra també conté treballs sobre el Diplomatari de Santa Maria d'Organyà, entre 1091 i 1150, realitzats per Ramon Ordeig i Josep M. Marquès. Així mateix, inclou dos treballs del mateix Mn. Benigne Marquès sobre el catàleg dels documents de l'Arxiu Capitular d'Urgell i els pergamins de Santa Maria de Guissona; dos estudis sobre els orígens de la diòcesi d'Urgell i el bisbe Just, a càrrec de Carles Gascón Chopo, i un altre sobre una família jueva a la Seu d'Urgell a l'any 1.400, de la historiadora Carme Batlle.

El volum inclou, a més, un treball de Montserrat Moli sobre el canonge Ignasi de Cruïlles; dos estudis d'Enric Moliné sobre l'autor i les circumstàncies de la redacció de "El Compendio histórico" i sobre els sínodes d'Urgell als segles XVIII i XIX; una anàlisi de la creu d'esmalts del Museu Diocesà d'Urgell de Lourdes de Sanjosé, i un treball sobre la decoració pictòrica de l'església romànica de Baltarga, de Montserrat Pagès.

La publicació 'Urgellia' és l'òrgan d'expressió de la Societat Cultural Urgel·litana i comprèn estudis monogràfics, edicions de textos i documents, inventaris de manuscrits i altres treball sobre esglésies i obres d'art, corresponents a l'àmbit i territori de l'antic bisbat d'Urgell.