Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Presentacions a Barcelona del llibre "El govern de la Ciutat d'Urgell al segle XVI"

Presentacions a Barcelona del llibre "El govern de la Ciutat d'Urgell al segle XVI"

Els dos actes es faran dijous a l'Institut d'Estudis Catalans i la Llibreria Documenta, amb la participació de Lluís Obiols i Josep Capdeferro, autors de l'estudi i del pròleg de l'obra, respectivament
Lluís Obiols, autor del llibre 'El govern de la Ciutat d'Urgell al segle XVI. Jeroni Grau i el seu tractat per al govern municipal' (Foto: IECAU)
27/01/2020 17:40

Barcelona acollirà aquest dijous, 30 de gener, dues presentacions del llibre "El govern de la Ciutat d'Urgell al segle XVI. Jeroni Grau i el seu tractat per al govern municipal". El primer acte, en format de taula rodona, tindrà lloc a l'Institut d'Estudis Catalans (17h), sota el títol "El govern dels municipis catalans: passat present i futur. El tractat sobre el regiment de la Ciutat d'Urgell de Jeroni Grau (1570) des de quatre perspectives". El debat, organitzat per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics, comptarà amb les intervencions de Lluís Obiols Perearnau, arxiver municipal de la Seu d'Urgell; Josep Capdeferro Pla, professor de la Universitat Pompeu Fabra; Jaume Dantí Riu, professor de la Universitat de Barcelona, i Xavier Forcadell Esteller, coordinador de la Diputació de Barcelona.

La segona presentació, de caire més comercial, es farà a la Llibreria Documenta (carrer de Pau Claris, 144), a les set del vespre. En aquest cas hi participaran Lluís Obiols Perearnau i Josep Capdeferro Pla, autors de l'estudi i del pròleg del llibre, respectivament.

"El govern de la Ciutat d'Urgell al segle XVI. Jeroni Grau i el seu tractat per al govern municipal" edita un text escrit l'any 1570 per Jeroni Grau, cònsol en cap i jutge de crims de la Seu d'Urgell, que constitueix un document fonamental per a la història de la ciutat i, alhora, un manual d'economia política molt destacable per la seva exhaustivitat i antiguitat. L'obra analitza la teoria i la pràctica del govern de la cosa pública centrant el tema en la Ciutat d'Urgell, la seva legislació local i els seus oficis i impostos municipals. L'estudi es clou amb una àmplia dissertació sobre la guerra, les seves causes i tipus, i la seva aplicació pràctica a la capital urgellenca.

El llibre, publicat per Anem Editors amb la col·laboració de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell, inclou la transcripció del text i un estudi introductori, a càrrec de Lluís Obiols Perearnau, arxiver municipal de la Seu d'Urgell, i un pròleg escrit pel doctor Josep Capdeferro, professor d'Història del Dret de la Universitat Pompeu Fabra. Alhora, es complementa amb l'edició de les Usances de la ciutat promulgades l'any 1430, a les quals el text de Jeroni Grau fa referència en nombroses ocasions.