Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Presentada a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran la nova guia 'Petits canvis per menjar millor'

Presentada a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran la nova guia 'Petits canvis per menjar millor'

La campanya vol sensibilitzar els professionals i la població sobre aquells aspectes que, amb petites modificacions, poden millorar de forma important la qualitat i la sostenibilitat de la nostra alimentació
Gemma Salvador durant la presentació (Foto: Gencat)
18/06/2019 11:40

Aquest dilluns s'ha presentat a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran la guia “Petits canvis per menjar millor”, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). L'acte ha tingut lloc a l’Epicentre-Centre de visitants del Pallars Jussà de Tremp. La dietista i nutricionista de l’Agència de Salut Pública de Catalunya Gemma Salvador ha estat l’encarregada de donar a conèixer aquesta nova eina educativa d'alimentació saludable, desenvolupada en el marc de l’estratègia PAAS (Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable).

L’objectiu del nou material és sensibilitzar els professionals i la població sobre aquells aspectes que, amb petites modificacions, poden millorar de forma important la qualitat i la sostenibilitat de la nostra alimentació. S'hi inclou missatges concrets i senzills sobre els aliments i les conductes que cal potenciar, els productes que cal reduir i aquells que convé canviar per ser més saludables i respectuosos amb l'entorn. També s'incorporen en cada apartat consells de promoció i consum responsable, de sostenibilitat i reducció del malbaratament, a més de recomanacions per seguir una vida activa i social.

Pel que fa als aliments que cal menjar més, s'incideix en les fruites i les hortalisses, els llegums i la fruita seca. Així mateix, s'assenyala que cal reduir el consum de sal i aliments salats; sucres, aliments i begudes ensucrades; carn vermella i processada, i aliments ultraprocessats.

En relació amb les opcions de canvi, hi ha l'aigua -enfront de les begudes ensucrades i begudes amb alcohol-, els aliments integrals -respecte dels produïts amb farines refinades-, l'oli d'oliva verge -en relació amb altres greixos-, i els aliments de temporada i de proximitat.

Consens professional

La guia “Petits canvis per menjar millor” ha estat revisada i consensuada per 52 professionals provinents de diferents col·legis professionals, societats científiques, entitats, universitats, fundacions, associacions, divulgadors científics,i diferents departaments de la Generalitat, entre d'altres.

La campanya inclou una guia, que facilita la incorporació dels consells en l'alimentació diària amb missatges breus i pràctics, estratègies i trucs; tres models de cartell; una càpsula de vídeo i un tríptic informatiu. Tots aquests materials estan disponibles en versió digital al web de Canal Salut, al web de l’ASPCAT i també estan publicats en castellà.