Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Presentades una quarantena de llistes per a les eleccions municipals a la Cerdanya

Presentades una quarantena de llistes per a les eleccions municipals a la Cerdanya

A Puigcerdà, Albert Piñeira (Junts) aspira a la reelecció; i Joan Ramon Serra, a recuperar el pes d'ERC-AM. Ambdues formacions, juntament amb EC, concentren la majoria de candidatures de la comarca
La Cerdanya, des d'Alp
09/05/2019 09:10

Les eleccions municipals del 26-M a la Cerdanya comptaran amb més d'una quarantena de llistes, repartides entre els 17 municipis de la comarca. Les candidatures es van publicar aquest mes passat als diaris oficials de les diputacions de Girona i Lleida, a través de les juntes electorals de zona de la Seu d'Urgell (pel que fa a la Batllia i el Baridà) i de Puigcerdà (que també inclou les llistes del Ripollès).

A Puigcerdà, l'actual alcalde, Albert Piñeira, optarà finalment a un tercer mandat, després d'haver definit una llista que es presenta amb el nom de Junts per Puigcerdà i que té com a número 2 el tinent d'alcalde Pere Valiente. També en formen part d'altres membres de l'actual consistori, juntament amb diverses incorporacions. A les eleccions del 2015, Piñeira va obtenir una històrica victòria en sumar 11 dels 13 regidors. L'únic grup de l'oposició, ERC-AM (que ara té 2 regidors), estrena cap de llista amb Joan Manel Serra, seguit de Roser Carré, amb l'objectiu d'ampliar la seva presència al consistori. Pel que fa a formacions sense representació actualment, també concorren a la capital cerdana el PSC-CP, amb Esther Jiménez de cap de llista, i el PP, amb Meritxell Forment al primer lloc.

A Bellver de Cerdanya, segon municipi de la comarca, l'alcalde Xavier Porta també opta a revalidar la majoria absoluta amb la formació Endavant Cerdanya (EC), que té Andreu Falomí de número 2. Junts per Bellver i Batllia és encapçalat pel regidor Marc Fernández Palau i per Mercè Arroyos. També es presenta ERC, amb Ramona Bragulat i Josep Bosom.

A Alp, l'alcalde i també president del Consell Comarcal, Ramon Moliner, encapçala la llista de Junts per Alp, la Molina i Masella, mentre que ERC té Jordi Solergibert com a candidat a l'alcaldia; i EC compta amb Carles Adserà com a primer candidat. Al quart municipi de la comarca, Llívia, el batlle Elies Nova es presenta novament, amb la coalició EC-ERC-AM-Llívia Futur. De la seva part, la llista de Junts és encapçalada per Sílvia Orriols.

Els tres principals grups municipals presents als ajuntaments de la Cerdanya també concorren a bona part de la resta de municipis. Junts per Catalunya, que aspira a recollir la majoria actual del PDeCAT al Consell Comarcal, té candidatures a Ger (amb l'alcalde Alfons Casamajó de cap de llista), Guils (amb Josep Mendo), Bolvir (Isidre Chia), Urús (Jordi Ginesta), Isòvol (Joan Bertran), Das (Pere Arderiu), Meranges (Esteve Avellanet), Prats i Sansor (Meritxell Bausells), Prullans (Albert Maurell) i Riu (Miquel Pons).

Llistes úniques i llistes amb un sol candidat

En dos dels municipis del Baridà ja se sap qui serà l'alcalde, perquè hi ha una única llista. A Montellà i Martinet s'ha presentat la candidatura anomenada Per Montellà i Martinet (PMM-AM), encapçalada per l'actual alcalde Josep Castells, amb Roser Bombardó de número 2. I a Lles, hi haurà Independents per Lles de Cerdanya (IpLC-AM), amb Daniel Olivera com a alcaldable, seguit d'Eva Campi. Ambdues estan vinculades a ERC i Acord Municipal, que també concorren -amb les seves sigles o amb candidatures independents- a Das (amb l'alcalde Enric Laguarda de cap de llista), Fontanals (Ramon Chia), Guils (David Riera), Ger (Josep Ester), Prats i Sansor (Sílvia Bertran) i Prullans (amb una sola candidata, Núria Fontanet).

Endavant Cerdanya, de la seva part, també tindrà presència a les eleccions de Guils (amb Miquel Bisbe), Das (Lluís Mas), Isòvol (Albert Martí), i Bolvir (Bartomeu Baqué). A Riu de Cerdanya es presenta una candidatura d'independents, liderada per Antoni Marginet.

Finalment, el PSC (amb les marques Compromís i CP) i el PP concorren en alguns petits municipis, però en la majoria de casos ho fan amb només un o dos candidats a la llista, malgrat que en aquestes poblacions s'escullen entre 3 i 5 regidors. És el cas dels socialistes a Meranges (Ramón Díaz-Cano), Urús (Ángeles Gómez), Riu (Sebastià Macías) i Prats i Sansor (Lorena Fernández), mentre que a Prullans (Fernando Torres) presenten tres dels cinc llocs possibles. Els populars han inscrit un sol candidat als municipis d'Urús (Francisco Ginés) i Das (Ángel Eloy Barreiro) i dos a Meranges, amb Matías Bertran de cap de llista. La CUP i En Comú Podem no han conformat cap candidatura a la Cerdanya.

Entitats Municipals Descentralitzades

Pel que fa a les EMD existents a la Baixa Cerdanya (Batllia i Baridà), la de Víllec i Estana té una única candidatura, anomenada Per Montellà i Martinet-AM, que encapçala Joan Garreta, amb Isidre Gispert com a suplent. El mateix passa amb Aransa (al municipi de Lles), on només s'ha presentat Junts, amb Montserrat Gasch i Albert Serradell. En canvi, per a l'EMD de Pi (al municipi de Bellver) es presenten fins a tres propostes: Endavant Cerdanya (Jordi Aymerich), Junts (Joan Capdevila i Marc Fernández) i ERC-AM (Ivo Rosel i Maria Teresa Torner).