Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Presentat a la Biblioteca de Catalunya el volum 19 de la publicació 'Urgellia'

Presentat a la Biblioteca de Catalunya el volum 19 de la publicació 'Urgellia'

La nova edició dóna a conèixer més dades del Diplomatari de Santa Maria d'Organyà, un valuós document que deixava testimoni de la situació política i social a la diòcesi d'Urgell i al Pirineu als segles X i XI
Presentació, a la Biblioteca de Catalunya, del volum XIX d''Urgellia' (Bisbat d'Urgell)
06/02/2019 20:05

La Biblioteca de Catalunya, a Barcelona, ha acollit aquest dimecress la presentació del volum XIX de la publicació Urgellia, en un acte organitzat conjuntament amb el Bisbat d'Urgell. La sessió ha estat presidida pel l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, i la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra.

Un dels articles que figuren en aquest volum és la continuació del Diplomatari de Santa Maria d’Organyà (1091-1150), un conjunt documental d'extraordinari valor que reflecteix la situació social i política dels segles X i XI a la diòcesi d'Urgell i el Pirineu. L’anterior volum recollia el període que anava de l'any 914 al 1090. Aquesta col·lecció documental es conserva majoritàriament a la Biblioteca de Catalunya, motiu pel qual s'ha fet la presentació de la publicació en aquest emplaçament de la capital del país. Un nombre més reduït de pergamins del Diplomatari es conserven a l’Arxiu Diocesà d’Urgell.

La presentació s'ha ocupat del contingut i importància d’aquest article i també ha versat sobre tots els altres articles restants d’aquest volum. L'acte ha estat introduït per mossèn Benigne Marquès, que ha fet la presentació dels articles, i també hi han parlat Jesús Alturo i Josep Moran. Entre d'altres punts, s'ha parlat dels Greuges de Guitard Isarn, considerat un dels documents civils més antics en llengua catalana i datat entre els anys 1080 i 1087.