Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Presentat a la Seu el Catàleg de Paisatge de l'Alt Pirineu i Aran

Presentat a la Seu el Catàleg de Paisatge de l'Alt Pirineu i Aran

El document vol inventariar els valors propis de la regió i tenir-los en compte en les polítiques d'infraestructures S'hi esmenta les valls i congostos, la neu, les bordes i el romànic entre d'altres trets distintius
Parc Natural de l'Alt Pirineu
15/12/2011 17:38

El subdirector general de Planificació Territorial i Paisatge, Eduard Rosell, ha presentat aquesta tarda a la Seu el Catàleg del Paisatge de l’Alt Pirineu i Aran. El document serveix per inventariar i analitzar tots els valors ambientals de la zona i per a "proposar aquells objectius de qualitat que les polítiques sectorials hauran de prendre en consideració".

En el treball s'hi identifica els deu trets principals que caracteritzen el paisatge de l'Alt Pirineu i Aran. Així, s'hi esmenta les valls i els congostos (com els de Mont-rebei i Terradets), els fons escènics i cims (s'hi esmenta els Encantats i la Pica d’Estats), els llacs i estanys, sobretot els d’Aigüestortes i Sant Maurici; i els fenòmens meteorològics (la neu, el torb i el fogony).

També hi tenen el seu espai els boscos d’avets i altres coníferes; els petits conreus delimitats per murs, talussos i arbres (sobretot a la Cerdanya), els nuclis de població compactes i singulars, les bordes i masies disperses, les infraestructures d’energia hidroelèctrica i, finalment, el patrimoni cultural, tant l’intangible (com ara la llengua aranesa o bé les festes del foc) com el romànic, amb la Vall de Boí com a màxim exponent.

Integració de les estacions d'esquí

Entre d'altres propostes, el document advoca per una major integració de les estacions d'esquí a l'entorn, tal com es fa per exemple a França. Aquest punt incideix en els complexos que estiguin a l'entorn de parcs naturals o d'espais d'alt valor ecològic.

El Catàleg, desenvolupat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, determina la tipologia dels paisatges de cada zona, els seus valors i estat de conservació, els objectius de qualitat que han de complir i les propostes per a assolir-los.