Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Presentat al Pont de Suert el projecte executiu de l'arxiu comarcal

Presentat al Pont de Suert el projecte executiu de l'arxiu comarcal

Les obres tindran un cost de poc més d'un milió d'euros. La consellera Borràs diu que l'equipament culminarà a Catalunya un sistema "fonamental" per a la preservació de la memòria
Visita de Borràs a l'Alta Ribagorça (Foto: Departament de Cultura)
04/03/2019 12:56

La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha presentat aquest dissabte el projecte executiu de l'Arxiu Comarcal de l'Alta Ribagorça, que estarà al Palau Abacial del Pont de Suert i hauria d'obrir portes l'any 2021. El de l'Alta Ribagorça serà el projecte que culmini el sistema d'arxius de Catalunya, que la consellera ha destacat que és "fonamental en la preservació de la memòria".

Borràs ha manifestat durant la seva visita a l'Alta Ribagorça que l'objectiu és "acabar el sistema d'arxius a Catalunya que es va dissenyar ja en època republicana, molt necessari per al país". Cultura està tramitant ara el conveni per a la construcció, que un cop aprovat, permetrà a l'Ajuntament de Pont de Suert iniciar els tràmits per a la licitació de les obres i equipament de l'arxiu.

L'import dels treballs es preveu que serà d'1.096.624 euros. La superfície total de l'edifici rehabilitat és de 330,99 metres quadrats i la superfície construïda tindrà 600,88 metres quadrats.

L’edifici

El nou Arxiu Comarcal se situarà a l’antic Palau Abacial del Pont de Suert, al carrer del Pont. Es tracta d’un edifici ubicat al casc antic de la vila que compta amb un campanar, dins de la façana que configura el poble a la vora est del riu Noguera Ribagorçana. Aquest campanar, encara que en diferents edificacions, formava part de l’església vella del poble. Ambdós dos edificis i l’espai entre ells configuraven la dotació religiosa de la vila medieval del Pont de Suert.

A principis d’aquest segle es va construir la nova biblioteca municipal, situada al sud del Palau Abacial, conformant una plaça en la qual convergiran arxius i biblioteca. Amb la seva rehabilitació i la instal·lació de l’Arxiu Comarcal, els tres edificis configuraran el nucli cultural del poble.

La xarxa

A tot el territori, la Xarxa d'Arxius Comarcals de Catalunya (XAC) comptarà amb una superfície construïda de 50.000 metres quadrats. Els equipaments ofereixen servei a la ciutadania i les administracions. En total, ara hi ha 38 arxius i 2 dipòsits externs que custodien més de 120 quilòmetres de documents i uns 15.000.000 milions de documents digitalitzats.

Hi ha prop de 3 milions de documents consultats anualment i una oferta d’activitats de difusió que comporten uns 60.000 assistents anuals.