Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Presentat el cinquè volum de la revista Interpontes

Presentat el cinquè volum de la revista Interpontes

L'obra, coeditada per l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell i Edicions Salòria, es va donar a conèixer a la Fira del Llibre d'Organyà. La publicació inclou tretze articles de recerca sobre l'Alt Urgell
05/09/2019 12:10

L'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell (IECAU) ha presentat aquest diumenge a la Fira del Llibre d'Organyà el cinquè volum de la revista Interpontes. L'acte va anar a càrrec dels historiadors Climent Miró i Oliver Vergés, membres de l'entitat alturgellenca. L'obra es distribuirà ara a les llibreries i es podrà adquirir també a través de la pàgina web d'Edicions Salòria.

Interpontes és una publicació biennal, editada conjuntament per l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i Edicions Salòria, amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, la Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i l’Institut Ramon Muntaner. La revista va néixer amb la voluntat de promoure i difondre la recerca a la comarca de l’Alt Urgell "per tal de pal·liar els inconvenients derivats de la llunyania dels principals centres universitaris i de recerca".

El cinquè volum d'Interpontes manté la línia de les altres edicions, amb prop de 300 pàgines i un seguit d'articles de diferents autors i temàtiques. El director de l'IECAU, Lluís Obiols, destaca que l'objectiu final és oferir "una visió global sobre la recerca que s'està fent a l'Alt Urgell, triant estudis ben documentats i amb bon nivell acadèmic". En aquesta ocasió, la selecció té com a eix les presentacions de la IV Jornada d’Estudis de l’Alt Urgell, que va tenir lloc el 2017 a Alinyà.

Articles publicats a l’Interpontes V:

El testament de Pere Clergue, rector de Bescaran, de l'any 1218. Carles Gascón Chopo.

El túmul de Santa Eugina de Solans (Montferrer i Castellbò). Un possible monument megalític cristianitzat al Pirineu català. Albert Fàbrega, Gerard Remolins i Manel Trepat.

Revolta militar i poder revolucionari a la Seu d'Urgell el juliol de 1936. Jordi Nistal i Refart.

Hèrcules i la Ciutat: un document visual de la Seu d'Urgell vers l'any 1701. Carmen Xam-mar Alonso.

Nous monuments megalítics a l'Alt Urgell (II). Gerard Remolins, Albert Fàbrega i Jordi Pasques.

Els senyors de Taús. Estratègia territorial i familiar (s.XI-XII). Climent Miró i Tuset.

Les Festes Calassàncies de 1911 a la Seu d'Urgell. Pau Chica Fernández.

Ferrocarriles Carboníferos de Cataluña (1891). Un projecte ferroviari per a l'Alt Urgell de cels Xaudaró Rovira (1832-1907). Rosa Serra Rotés.

Dietari pluviomètric d'Oliana (1909-1943), de Tomàs Espar, prevere i professor. Guillem Martin Bellido.

Algunes reflexions sobre les terminacions de topònims alturgellencs acabats en -vell. Una antiga deixa prellatina?. Xavier Planas Batlle i Carles Gascón Chopo.

Un sarcòfag de Gualter a la Seu d'Urgell. Ramon Montanyà i Maluquer.

Què se'n van fer dels castells de Miralles i Queralt?. Carles Gascón Chopo i Oliver Vergés Pons.

Notícies de la pau de Viena de l'any 1725 a Organyà. Carles Gascón Chopo i Lluís Obiols Perearnau.

  • Presentació d'Interpontes a la Fira del Llibre d'Organyà (Foto: Ajuntament d'Organyà)
  • Cinquè volum de la revista Interpontes (Foto: IECAU)