Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Presentats a la Seu els llibres de Joan Obiols sobre l'Alta i la Baixa Cerdanya

Presentats a la Seu els llibres de Joan Obiols sobre l'Alta i la Baixa Cerdanya

L'acte va omplir la sala de plens de l'Ajuntament de la Seu. Els dos volums formen part de la col·lecció 'Viatge universal pel Pirineu'
Presentació dels volums 2 i 3 de 'Viatge universal pel Pirineu', de Joan Obiols
20/04/2017 17:05

La sala d'actes de l'Ajuntament de la Seu es va omplir aquest dimecres al vespre per a la presentació dels dos nous volums de Viatge Universal pel Pirineu. Si la muntanya fos el món, de Joan Obiols. Els nous llibres estan dedicats a l'Alta i la Baixa Cerdanya.

Obiols va fer una breu pinzellada del contingut d'ambdós volums, resultat dels seus viatges pel Pirineu. En aquest cas, l'escriptor urgellenc va concloure que existeix una consciència pel que fa a la unitat de la Cerdanya, especialment a nivell geogràfic, però que després de més de tres segles de partició per part dels estats espanyol i francès persisteix una frontera psicològica que es reflecteix en el caràcter. Així, segons l'autor, "la gent de l'Alta Cerdanya, tot i tenir un fort substrat de cultura catalana, és més pràctica, per la influència francesa, i a la Baixa Cerdanya són més sentimentals".

La presentació d'aquests dos llibres d'Obiols va comptar amb les intervencions del també escriptor Albert Villaró i del periodista d'Andorra TV Andrés González-Nandín, amb una breu presentació a càrrec del tècnic de Cultura de l'Ajuntament de la Seu, Albert Galindo.

Viatge Universal pel Pirineu. Si la muntanya fos el món trenca les fronteres oficials i vol oferir una visió personal i contemporània de la muntanya, a través de personatges únics i irrepetibles, espais de pel·lícula i vivències inesborrables. En paraules de Joan Obiols es tracta "d'una col·lecció de llibres de viatges d'un pirinenc pel Pirineu", que l'escriptor va iniciar ara fa 30 anys i que es van reflectir per primera vegada amb la presentació d'Esvorancs, el primer llibre de la col·lecció 'El Pirineu i la poesia de la història'. 

Des de llavors, la feina realitzada per Joan Obiols l'ha portat a recórrer 475 pobles del Pirineu recorreguts, fer més de 3.000 entrevistes i publicar 9 llibres. Amb Viatge universal pel Pirineu, va iniciar una col·lecció que constarà de 10 volums que va encetar amb el llibre dedicat a Andorra. La col·lecció, coeditada per Edicions Salòria i Editorial Andorra, continuarà amb volums dedicats a diferents comarques i valls del Pirineu i el Prepirineu català i del vessant occità, per acabar amb el volum dedicat a l'Alt Urgell. Es farà un tiratge de 800 exemplars de cadascun dels deu volums d’aquesta obra.