Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Primers contactes per a la formació de govern municipal a la Seu

Primers contactes per a la formació de govern municipal a la Seu

ERC condiciona qualsevol acord a que el suport a l'autodeterminació i als presos polítics sigui "ferm" i no "un gest". Junts defensa el fet que les eleccions han confirmat una majoria independentista al consistori
Ajuntament de la Seu d'Urgell
31/05/2019 17:00

Els contactes per conformar el nou Ajuntament de la Seu d'Urgell ja han començat. Segons ha publicat aquest divendres l'Agència Catalana de Notícies, aquest divendres mateix el cap de llista de Compromís, Òscar Ordeig,  ha mantingut una breu reunió amb el seu homòleg de Junts, Jordi Fàbrega, per conversar sobre els possibles escenaris que s'obren després de les eleccions, en una trobada que Fàbrega ha qualificat de "cordial".

Tot i això, les reunions formals començaran aquesta setmana vinent, tal com va expressar ERC aquest dijous en un comunicat. Consultat també per l'ACN, el seu portaveu, Francesc Viaplana, ha reiterat que no estan "tancats a cap pacte", però que mantenen com a condició indispensable "el reconeixement del dret a l'autodeterminació de Catalunya i de l'existència de presos polítics". En aquest sentit, Viaplana ha volgut deixar clar que el que reclamen a qui vulgui pactar amb ells "no és un simple gest, sinó una condemna ferma" cap a l'actuació de l'Estat espanyol.

Viaplana vol posar en valor que els resultats del 26-M han donat a Esquerra un paper “clau” per a la governabilitat de l'Ajuntament. Per això, creu que la seva formació ha de tenir un pes important en el futur equip de govern i, alhora, s'ha de posar sobre la taula algunes de les qüestions més prioritàries del seu programa. Entre d'altres, en destaca la necessitat d'obrir una nova residència amb pisos assistits, la construcció d'un nou teatre o bé "canviar el model de governança" del Sant Hospital.

Segons les mateixes informacions, el portaveu de Junts, Jordi Fàbrega, vol posar l'accent de les negociacions en el fet que les eleccions han corroborat que actualment a l'Ajuntament de la Seu "hi ha una majoria clara que vol un alcalde independentista", atès que 11 dels 17 regidors defensen la creació d'un Estat català (5 de Junts, 4 d'ERC i 2 de la CUP). Per aquest motiu, creu que aquest punt ha de formar part dels possibles pactes per formar govern. Fàbrega, tot i reconèixer Compromís com la força més votada (6 regidors), creu que en les converses entre partits no es pot obviar el fet que existeix aquest suport majoritari a la independència.

Al marge d'aquest punt, de cara a la nova legislatura el cap de llista de Junts per la Seu també veu prioritari, entre d'altres, donar sortida a la manca de places residencials, tot posant en marxa pisos amb serveis tant per a la gent gran com per a persones amb malalties mentals o discapacitat intel·lectual. Un altre dels reptes que volen negociar amb la resta de grups és el de treballar per fer efectiva la implantació dels estudis de l'INEFC a la ciutat el curs 2020-21, a més de l'impuls d'un pla de mobilitat que contribueixi a "pacificar el trànsit" als carrers, sobretot de cara als vianants i les persones amb mobilitat reduïda.