Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Professionals de la sanitat busquen solucions a les traves frontereres

Professionals de la sanitat busquen solucions a les traves frontereres

Unes jornades de cooperació a Puigcerdà debaten com millorar l'atenció conjunta als pacients des dels sistemes sanitaris català i francès. L'objectiu és optimitzar recursos i facilitar l'afluència dels usuaris
Jornades sobre cooperació sanitària transfronterera, a Puigcerdà (Foto: ACN)
14/06/2019 18:40

Intentar "esborrar les fronteres" que existeixen entre el sistema sanitari català i el francès per tal de garantir una atenció bona i continuada als pacients. Aquest és un dels principals objectius de les II Jornades Transfrontereres sobre Cooperació i Salut que es duen a terme fins aquest dissabte al Museu Cerdà de Puigcerdà, impulsades des del projecte europeu ProspectSASO.

Més de 150 persones, entre professionals d'aquest àmbit, estudiosos del territori i representants electes, participen en aquest esdeveniment, que té la voluntat d'analitzar i plantejar propostes que contribueixin a superar els obstacles administratius i harmonitzar les pràctiques mèdiques que es duen a terme en tots dos costats de la frontera.

El director de l'Hospital de Cerdanya, Francesc Bonet, ha deixat clar que cal treballar de forma conjunta amb tota l'oferta sanitària que hi ha a l'entorn de l'equipament per "optimitzar" recursos i permetre la "circulació dels pacients" entre el sistema de salut català i el francès, els quals conviuen dins de l'Hospital de Cerdanya. Bonet ha explicat que, mentre en l'àmbit mèdic s'ha anat avançant, encara es troben amb diverses traves de caire burocràtic i administratiu que dificulten una bona atenció al conjunt d'habitants de Cerdanya.

Bonet ha dit a l'ACN que cal dotar l'Hospital transfronterer -pioner a Europa- d'un caràcter "molt europeu", per tal que sigui la UE la que aporti solucions a les diferències administratives, laborals o de protocols d'actuació que es troben a l'equipament. De fet, la construcció del centre mèdic de Puigcerdà va ser cofinançada amb fons FEDER i es va crear a l'empara de l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT).

Sobre el finançament de les instal·lacions cerdanes, el director de l'hospital ha recordat que França hi aporta un 40% dels recursos i que el percentatge de pacients que atenen de l'Alta Cerdanya i el Capcir és només entre el 20% i el 30% del total, però que aquests pacients són els que en surten "més beneficiats", perquè s'eviten desplaçaments a Perpinyà. Per aquest motiu, Bonet creu que cal fer més "pedagogia" entre la població, tenint en compte que "molts dels usuaris que opten per visitar-s'hi després decideixen repetir".

De la seva banda, el president del Consell Consultiu de l'AECT i senador pels Pirineus Orientals, François Calvet, ha destacat que l'Hospital de Cerdanya és "una experiència única a Europa" i que es tracta d'un projecte "reconegut" a l'estat francès, motiu pel qual considera que aquesta administració el continuarà recolzant. El polític rossellonès ha dit que cal continuar fent "avançar" l'equipament i que les instal·lacions també acullin grups de recerca.