Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Prohibició de fer foc en zones forestals

Prohibició de fer foc en zones forestals

14/03/2008 17:45

Des del 15 de març fins al 15 d’octubre no es pot encendre cap foc en terreny forestal. Aquesta prohibició, que recull el Decret 64/1995, té com a objectiu prevenir els incendis forestals. El Decret 64/1995 regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina sigui la finalitat.

Especialment, no es poden cremar restes de poda, d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzinbarbacoes d’obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Informació a través del mòbil

Quan les circumstàncies meteorològiques siguin de risc alt, molt alt o extrem, el Departament de Medi Ambient i Habitatge pot establir mesures extraordinàries i prohibir encendre qualsevol tipus de foc, inclosa la utilització de fogons de gas, barbacoes de qualsevol mena o fumar en terrenys forestals. En aquesta situació tots els permisos que s’han donat per fer foc queden sense efecte.

En els casos en què es prohibeixi fer fogueres, el cos d’Agents Rurals n’informarà, a partir d’ara via SMS, totes les persones que tinguin permís per fer foc. Aquest sistema permet que en cas de risc d’incendis milers de persones que tenen permís per fer cremes agrícoles o de pastures s’assabentin molt ràpidament de la prohibició.

Principal causa d’incendi durant l’època actual

Les cremes agrícoles són la segona causa d’incendi forestal, més del 13% dels incendis a Catalunya es produeixen per aquest motiu i, per tant, és fonamental que es respectin els períodes de prohibició. Durant aquesta època de l’any les cremes es converteixen en la primera causa d’incendi.