Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Prohibició temporal de les cremes controlades a l'Alt Urgell i la Cerdanya

Prohibició temporal de les cremes controlades a l'Alt Urgell i la Cerdanya

Segons el mapa del Pla Alfa, ambdues comarques tenen ara mateix un risc d'incendis alt, a causa de la sequera dels darrers dies. A la resta de l'Alt Pirineu el perill és moderat o baix
Mapa del Pla Alfa a 09.01.2019
09/01/2019 12:50

L'Alt Urgell i la Cerdanya tenen a data d'avui un risc elevat d'incendis forestals (nivell 2 sobre 3), segons l'actualització del Pla Alfa que publiquen els Agents Rurals. Per aquest motiu, s'ha establert la prohibició temporal de fer cremes controlades a ambdues comarques, per evitar que el foc s'estengui i es faci difícil de controlar.

La nova situació, després de diversos mesos amb un risc baix o nul, és causada per la sequera dels darrers dies i setmanes, amb predomini absolut de l'anticicló i absència total de precipitacions. Com a exemple d'aquest perill, l'incendi que ha afectat Arties aquest començament de setmana s'ha produït en una zona, la Val d'Aran, on ara mateix el nivell del Pla Alfa és zero (perill baix), cosa que no va impedir que les flames s'escampessin ràpidament. Segons recorden des del Departament d'Agricultura, ja és habitual que al Pirineu hi hagi a l'hivern una probabilitat d'incendis semblant a la de l'estiu, o de vegades fins i tot més alta.

Pel que fa a la resta de comarques de l'Alt Pirineu, tant el Pallars Sobirà com el Jussà i l'Alta Ribagorça estan en nivell 1 (risc moderat). En la mateixa situació hi ha l'àrea prepirinenca formada pel Solsonès, el Berguedà i el Ripollès. En tots aquests casos, sí que es permet fer cremes comunicades, però amb la màxima precaució i sempre que els Agents Rurals no diguin el contrari.

A la resta de Catalunya hi ha tres comarques més en la mateixa situació de risc elevat que l'Alt Urgell i la Cerdanya: l'Alt Empordà, el Baix Camp i el Baix Ebre. I n'hi ha cinc més amb perill moderat, bàsicament a la franja litoral.