Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Protecció Civil de la Generalitat manté la prealerta del Pla INUNCAT per la previsió de pluges intenses

Protecció Civil de la Generalitat manté la prealerta del Pla INUNCAT per la previsió de pluges intenses

02/07/2014 18:15

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la prealerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) per la previsió de precipitacions intenses durant aquest dimecres a gran part del territori. L'episodi de pluges s'allargarà tot aquest dijous i es podria estendre a divendres.

Segons la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) es manté la possibilitat que se superi el llindar d'intensitat de pluja (20 litres per metre quadrat en 30 minuts). A partir del vespre i durant tota la matinada de demà l'afectació quedarà més limitada al sud del territori, a les Terres de l'Ebre, i també al Pirineu Occidental al matí. Al llarg de la tarda la probabilitat de tempestes s'anirà estenent per tota la franja oest de Ponent.

Aquest episodi de pluges intenses es pot perllongar fins divendres. Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta, i localment de calamarsa i pedra. A més, es podran produir alguns fenòmens de temps sever.

Per dijous també es preveu la superació del llindar d'acumulació de pluja (100 litres per metre quadrat en 24 hores) a les comarques del Montsià, Terra Alta i Baix Ebre, sobretot a la zona dels Ports de Beseit.

Estat de la mar

A la meitat sud del litoral es preveuen onades superiors a dos metres d'alçada (maregassa) de cara a la tarda i vespre de dijous. Hi haurà mar de fons del nord-est. Caldrà doncs extremar la precaució en el bany i vigilar el color de la bandera (vermell bany prohibit i groc bany amb precaució).

Davant de l'episodi d'onatge previst, protecció Civil de la Generalitat recomana:
- Si hi ha fortes onades, no banyar-se ni quedar-se a la platja. Respectar els senyals de perill.
- Tenir molta precaució en les activitats recreatives o professionals al mar, cal evitar-les en cas de grans onades.
- No accedir als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força. Respectar els tancaments d'accessos a aquests punts.
- No aturar-se a contemplar les onades, cal evitar posar-se en perill.
- Allunyar-se d'espigons, esculleres, passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Buscar un lloc segur.
- Si algú cau a l'aigua, trucar immediatament al 112 i no perdre de vista el punt exacte de la caiguda per indicar-ho als serveis de salvament.
- Si es cau a l'aigua, nedar en direcció oposada a les roques i intentar resistir flotant, sense fer cap altre esforç, en espera de socors.

Maniobres en embassaments

Pel que fa a embassaments, es mantenen les maniobres ordinàries a La Mitjana amb un cabal de 23m3/s. Com a conseqüència d'això, el cabal de riu Ebre és superior a l'habitual dins de valors fora de risc.

Segons ha comunicat Endesa Generación el divendres dia 4 de juliol es preveu una nova crescuda de l'Ebre per realitzar el control de la proliferació de macròfits al Baix Ebre. Aquesta informació ja s'ha fet arribar a les sales operatives i als municipis afectats.

Davant la previsió de xàfecs, Protecció Civil de la Generalitat recomana revisar que els embornals i desaigües estan nets de fulles o materials que impedeixin el desguàs correcte. Cal comprovar també que la bateria del telèfon mòbil està ben carregada. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions.

Si es condueix amb pluja, cal extremar les precaucions, moderar la velocitat i augmentar la distància de seguretat. També s'ha de tenir en compte els consells de conducció amb condicions meteorològiques adverses del Servei Català de Trànsit: http://bit.ly/1l4O9vN