Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Protecció Civil demana precaució al Pirineu pel risc d'allaus

Protecció Civil demana precaució al Pirineu pel risc d'allaus

13/02/2009 12:44

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat) manté activada l’alerta del Pla de Protecció Civil, Procicat, pel risc d’allaus al Pirineu i per l’avís encara vigent de vent en determinades comarques del país, entre elles l'Alt Urgell.

Segons el butlletí d’allaus de l’Institut Geològic de Catalunya, es mantenen al nivell 5 (molt fort) a l’Aran – Franja Nord de la Pallaresa, i el nivell 4 (fort) a la Pallaresa i Ribagorçana – Vall Fosca.

Davant d’aquesta situació, la Direcció General de Protecció Civil recomana evitar els desplaçaments a les zones esmentades i la pràctica dels esports de muntanya. Des de la Generalitat també s’aconsella restar pendents de la informació meteorològica que facilita puntualment el Servei Meteorològic de Catalunya, i la informació del risc d’allaus de l’Institut Geològic de Catalunya.

Els interessats poden consultar l’estat de les carreteres abans de fer qualsevol desplaçament per la xarxa viària a través del telèfon d’informació ciutadana, 012, el web del Servei Català de Trànsit: www.gencat.cat/transit i el Portal de la Mobilitat (www.mobilitat.net). També es pot trobar informació d’interès i consells als webs www.gencat.cat/hivern/nevades/cat/ i www.gencat.cat/interior/emergencies/plans/riscos/index.htm.
Cal trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència.

La Direcció General de Protecció Civil també avisat de risc de vent. En qualsevol situació de ventada cal extremar al màxim la precaució en totes les activitats que es facin a l’aire lliure, especialment en zones de muntanya i arbrades i sobretot en les àrees que van resultar afectades per l’episodi de vent del passat mes de gener. També es pot evitar deixar testos o elements decoratius a les terrasses, als balcons o en llocs des d’on puguin caure al carrer. Cal recollir tendals i assegurar altres els elements exteriors sensibles al vent, com ara les antenes. Una altra recomanació és tancar portes i finestres i baixar completament les persianes.

Pel que fa a la carretera, cal extremar les precaucions, especialment en autopistes i vies ràpides. Al Pirineu, cal anar amb molt de compte ja que els remuntadors de les pistes d’esquí es podrien veure afectats per les ratxes de vent. Als municipis, se’ls demana que prenguin les mesures adients pel que fa al mobiliari urbà, l’enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de deixalles, l’arbrat en general i tota mena d’activitats en zones de pública concurrència.