Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Protecció Civil manté l'alerta del pla INUNCAT davant l'inici de l'episodi de pluges intenses generalitzades

Protecció Civil manté l'alerta del pla INUNCAT davant l'inici de l'episodi de pluges intenses generalitzades

Es recomana tenir molta precaució en les activitats al medi natural, no accedir a lleres ni zones inundables i no creuar guals o punts baixos per travessar rieres o torrents
Alerta del pla INUNCAT (Gràfic: SMC)
28/08/2020 13:30

Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT per un episodi de pluges intenses generalitzades a Catalunya. El canvi de temps està previst que comenci aquest divendres al migdia i que s'intensifiqui amb el pas de les hores.

Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es poden superar els 40 l/m2 en 30 minuts d'intensitat de pluja a les comarques interiors de Girona, a la Catalunya Central, a Tarragona i al Sud de Barcelona. En aquestes zones es preveu una acumulació de pluja de més de 100 l/m2 en 24 hores. A la resta del territori es podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts d'intensitat de pluja.

Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i localment de pedra i de ratxes fortes de vent. És possible que puntualment es produeixi algun fenomen de temps violent.

Recomanacions

Protecció Civil de la Generalitat recomana no romandre prop de lleres, rius i guals, i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que sembli que porten poc cabal, pot incrementar-se de forma sobtada. També s'aconsella no deixar els cotxes aparcats en zones inundables o torrents secs. Tampoc es pot estacionar en zones que puguin obstaculitzar el pas de vehicles d’emergències. Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques.

Una altra recomanació és extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius. D'altra banda, si es condueix de matinada, s'ha d’evitar vies secundàries, especialment si són a prop de rius, rieres i zones inundables.

Conducció amb pluja

En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana augmentar la distància de seguretat, reduir la velocitat i no frenar ni accelerar en cas d'"aiguaplaning". Sense frens ABS, cal frenar amb suavitat, i amb frens ABS, cal frenar amb decisió. És aconsellable comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixugar la humitat que puguin tenir i recuperar la seva eficàcia. En cas de pluja torrencial, cal estacionar en un lloc segur i mantenir encesos els llums. Sobretot, Protecció Civil alerta que no es poden travessar amb el vehicle zones inundades.