Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Protestes a l'Aran i a l'Alta Ribagorça per les noves restriccions a l'hostaleria

Protestes a l'Aran i a l'Alta Ribagorça per les noves restriccions a l'hostaleria

Unes 250 persones tallen el trànsit a Vielha per reclamar compensacions per les limitacions de mobilitat i d'horaris. La nova plataforma SOS Alta Ribagorça rebutja que se'ls apliqui les mateixes mesures que a les àrees amb més densitat de població
Concentració a Vielha contra les restriccions de mobilitat i d'horaris (Foto: ACN)
22/12/2020 10:35

Unes 250 persones s'han manifestat aquest dilluns a Vielha per reclamar mesures pel sector de la restauració i els hotels que estiguin "adaptades a la singularitat de cada territori". Sota el lema 'Ens estan arruïnant', els convocats van tallar el trànsit durant dues hores a la confluència de les carreteres N-230 i C-28.

A la protesta hi havia empresaris de l'Aran, però també molta gent jove que treballa al sector durant la temporada d'hivern i veu com aquest any la seva continuïtat laboral perilla. Tots ells portave estris de treball com ara paelles, cassoles o tapadores i cartells d''Es traspassa' amb textos afegits com ara 'Per decisió política no sanitària' o bé 'per abandonament de l'administració'. Els manifestants s'han sumat a la reclamació del Conselh Generau d'Aran de poder recuperar la mobilitat transfronterera amb França i volen que el Govern pacti amb l'executiu francès una mesura semblant a la que ja s'ha posat en marxa aquest dilluns amb Andorra, que ha recuperat l'intercanvi amb la comarca de l'Alt Urgell.

Pel que fa als horaris establerts d'obertura, volen "que s'adeqüin a les necessitats de cada territori" i per això han creat una plataforma anomenada SOS Aran. Consultat per l'ACN, Xavobe Bartolomé, president del Gremi d'Hostaleria aranès, reivindica que "a l'Aran el turisme és d'esquí" i recorda que els visitants solen acabar la jornada d'esquí a mitja tarda, per la qual cosa l'hora en què dinen coincideix amb l'hora en què ara els obliguen a tancar els establiments. Això fa que molts d'ells ja hagin optat per no obrir aquests dies, perquè creuen que no els surt a compte.

Queixes de l'hostaleria de l'Alta Ribagorça

En la mateixa línia, a l'Alta Ribagorça també s'ha creat una plataforma semblant, anomenada SOS Alta Ribagorça, amb la qual volen "dir prou" a unes decisions polítiques que qualifiquen de "un suïcidi col·lectiu a tot el sector de la hostaleria, a l’Alta Ribagorça i a tot Catalunya". Els impulsors asseguren "tenir clar que la salut i la vida de les persones és el més important" i que "és complicat trobar un equilibri entre economia i salut", però creuen que "amb aquestes noves mesures de confinament comarcal i sobretot, les restriccions horàries, s'ofega un sector que ja està molt tocat" i alhora no preveuen que serveixin per evitar els contactes i les trobades socials.

SOS Alta Ribagorça recorda que "durant els mesos de juliol i agost han passat pels establiments de la comarca milers i milers de turistes, i no hi ha hagut contagis", i que segueixen "fent un gran esforç econòmic i responsable per adaptar-se a totes les mesures de seguretat i tenir els locals preparats per acollir als visitants", pel que fa a higiene, distàncies, desinfeccions, ventilació, ús de mascareta i gels hidroalcohòlics. El col·lectiu subratlla que són la comarca amb menys població de Catalunya, "amb unes dinàmiques molts diferents d’altres comarques i on més del 60% de la població és veu afectada directa o indirectament pel sector de l’hostaleria". Amb aquestes franges horàries, afirmen, no poden "atendre les necessitats de qui ens visiti" perquè "els horaris de matí, amb unes temperatures tot sovint sota zero, fan inviable treballar"; i els de migdia, en una comarca amb una estació d’esquí, fan "que l’activitat de l’hostaleria estigui en ple funcionament precisament en els horaris marcats de tancament".

L'entitat tem que "hi ha moltes famílies que es quedaran sense feina" i demana que les administracions atenguin la petició de no tractar comarques poc poblades com l'Alta Ribagorça amb els mateixos criteris que la resta de Catalunya i, especialment, que les àrees amb més densitat de població. A més a més, auguren que "les restriccions horàries sol faran que aglomerar molta més gent a la porta dels establiments" i els impedirà "donar un servei de qualitat amb totes les mesures sanitàries i sobreviure".