Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Prova pilot al Pirineu per a l'aplicació del carnet de boletaire

Prova pilot al Pirineu per a l'aplicació del carnet de boletaire

El tiquet per plegar bolets als municipis del Parc Natural de l'Alt Pirineu serà gratuït fins al 15 de desembre La llicència s'haurà d'obtenir des d'aquest divendres a través d'Internet i no s'aplicaran multes fins al 2015
Bolets - Cistell
20/08/2014 18:27

La Generalitat de Catalunya endegarà a partir d'aquest divendres, 22 d'agost, i fins al pròxim 15 de desembre, una prova pilot al Pirineu del 'carnet de boletaire'. El tiquet serà gratuït i no s'aplicaran multes fins al 2015, moment en què ja s'aplicarà la taxa per plegar bolets al territori.

Amb aquesta fase inicial, el Govern vol recopilar informació sobre el nombre de persones que recorren els boscos per recollir fongs i quina és la seva opinió sobre la iniciativa, a més de començar a conscienciar-les que la llicència serà obligatòria a partir de l'any que ve. Així ho ha explicat el subdirector general de Boscos, Xavier Clopés, que indica que els agents rurals requeriran el tiquet als boletaires que vegin, si bé durant aquest període inicial no se sancionarà als qui no el tinguin.

El carnet gratuït es podrà obtenir únicament a través d'Internet, en una pàgina web que Forestal Catalana preveu publicar aquesta mateixa setmana. També s'ha editat uns tríptics informatius que repartiran els agents. El document detalla els boscos inclosos en la normativa, que també estan senyalitzats amb cartells en què s'indica "Recol.lecció de bolets reservada".

Els boscos regulats són propietat de la Generalitat i es troben en els cinc municipis del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Seran el de Pallerols (Montferrer i Castellbò), el de Comes de Rubió (Rubió), el de Tres Comuns (Riap), de Costa Negra (Sort) i de l'Obaga d'Orteu (Soriguera). A aquestes àrees forestals se sumaran les sol.licituds del bosc comunal de Sant Joan de l'Erm (EMD de la vall de Castellbò), i els boscos de Roní i Veraní (Rialp).

Els residents no pagaran

La nova regulació estableix un límit de fins a cinc quilos de bolets per als boletaires aficionats, que pagaran una taxa de 5 euros per dia o de 10 per temporada. En canvi, les persones que es dediquin a la recol.lecció de bolets de forma professional hauran de pagar en funció dels quilos que recullin. Les tarifes que es proposen eximeixen del pagament els residents als municipis on s'aplicarà la regulació, els menors i jubilats. També podran plegar bolets de forma gratuïta totes aquelles persones que pernoctin en algun dels establiments del municipi.

Vigilància

Els agents rurals aprofitaran la vigilància envers els boletaires per intensificar també el control de les persones que incorrin en conductes incíviques al bosc com, per exemple, abandonar residus.