Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Pugen les consultes i baixen les queixes davant el Síndic Municipal de Greuges de la Seu

Pugen les consultes i baixen les queixes davant el Síndic Municipal de Greuges de la Seu

L'informe-memòria de l'any 2014 es presenta aquest dilluns davant del ple. Les defecacions dels gossos a la via pública, els sorolls i problemàtiques socials, entre les qüestions més plantejades. Els grups municipals agraeixen la feina feta des de la Sindicatura i ressalten la importància de comptar amb aquest servei
Àngel Rúbio, durant la presentació de la memòria del 2014
13/07/2015 14:40

El Síndic Municipal de Greuges de la Seu d'Urgell, Àngel Rúbio, ha presentat aquest dilluns al ple municipal en sessió extraordinària l'informe-memòria de l'activitat realitzada durant l'any 2014. Rúbio ha fet aquesta presentació de les accions portades a terme durant l'any passat en ple mes de juliol, en lloc de fer-ho al llarg de la primavera, “per no coincidir amb el període electoral relacionat amb les votacions municipals del passat 24 de maig”.

Un any més, l'informe-memòria destaca com a “repte, tant per a l'administració municipal com per al Síndic, la solució a la problemàtica que generen les cada vegada més nombroses defecacions d'animals a la via pública”. Al respecte, Àngel Rúbio conclou que “malgrat que és difícil trobar solucions, cal insistir i cercar nous sistemes per combatre aquest tipus d'incivisme”. El síndic proposa, entre d'altres mesures, posar al dia el reglament de convivència ciutadana i augmentar l'import de les sancions.

D'altra banda, Àngel Rúbio ha destacat que per primera vegada des que va començar la crisi econòmica, la sindicatura municipal de greuges ha rebut -sobretot en el darrer trimestre de 2014- queixes i consultes sobre problemàtiques relacionades amb assumptes socials, com ara desnonaments, la finalització de prestacions socials o de l'atur, pobresa energètica, entre d'altres. Davant d'aquests casos, el Síndic Municipal de Greuges de la Seu d'Urgell ha adreçat a aquestes persones als Serveis Socials municipals. “Ells tenen la possibilitat de trobar solucions als problemes que aquests ciutadans ens han presentant”, explica Rúbio en el seu informe-memòria.

El Síndic indica que té constància que els Serveis Socials de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell "fan una magnífica tasca ajudant les persones que hi acudeixen", tanmateix, indica que no acaba de comprendre "perquè sobtadament apareix aquesta problemàtica davant la Sindicatura”.

Una altra queixa i consulta feta arribar pels urgellencs davant el Síndic Municipal de Greuges de la ciutat és la relacionada amb els sorolls que provoquen bars i pups musicals. Pel que fa a aquest aspecte, Rúbio ha afirmat que “caldria refer el reglament de convivència ciutadana, ja que no es pot tolerar que alguns veïns no puguin descansar a les nits”.

Balanç de consultes i queixes

Àngel Rúbio ha explicat que durant l'any 2014 han estat atesos un total de 144 casos: 131 consultes i 13 queixes.

L'informe-memòria de la Sindicatura Municipal de Greuges de la Seu d'Urgell exposa que durant l'any 2014 han augmentat lleugerament el nombre de consultes respecte l'any 2013, passant de 127 a 131. Per temàtiques, les consultes més destacades que han fet els ciutadans urgellencs són les relatives a les defecacions de gossos a la via pública (32); a la neteja viària (20); seguides per les relacionades amb l'atenció a les persones (12); a l'administració (10); a la Policia Municipal (8); o a les referents a l'hospital (8). És significatiu que les consultes respecte a la zona blava han baixat de 14 l'any 2013 a 2 durant el 2014. Sobre aquesta temàtica, Rúbio afirma que “d'aquests números es dedueix que la problemàtica no la generaven els usuaris sinó la gestió del servei”.

Pel que fa a les queixes, el Síndic Municipal de Greuges de la Seu d'Urgell n'ha rebut durant l'any 2014 un total de 13 -3 menys que en l'any 2013-, de les quals 7 fan referència a l'administració, 3 no tenen cap responsabilitat municipal, 2 són referents a l'atenció a les persones i 1 sobre via pública.

Agraïment dels grups municipals

Els grups municipals han agraït aquest dilluns a Àngel Rúbio la feina feta des de la Sindicatura i han ressaltat la importància de comptar amb aquest servei.

En aquest sentit, l'alcalde urgellenc, Albert Batalla (CiU), ha subratllat la voluntat política per tirar endavant la seva tasca, malgrat limitacions com els recursos econòmics o la mateixa legislació. Per Batalla, les queixes i consultes esdevenen "un termòmetre per detectar les problemàtiques que preocupen més la ciutadania". I afegeix: "L'administració fa moltes coses bé i altres es poden millorar, per això donem suport a la feina del Síndic de Greuges".

Per la seva banda, Conxita Rabassa, de Compromís X La Seu, destacava durant el plenari la necessitat que Àngel Rúbio continuï amb la seva tasca i s'aprofundeixi en la filosofia del servei: "anar cap al millor municipalisme possible", citant unes paraules de Josep Giner. Rabassa va sol.licitar alhora "més implicació de la institució en l'Ajuntament".

Pel que fa a ERC, Francesc Viaplana va oferir el màxim suport del seu grup a la Sindicatura, "que caldria que els ciutadans coneguessin més". Viaplana va recordar que la figura del síndic va néixer durant el mandat de l'alcalde Jordi Ausàs.

Per últim, Pau Lozano, representant de la CUP al consistori urgellenc, va felicitar Rúbio i va assegurar que el seu grup treballarà per millorar algunes de les preocupacions reflectides en la memòria anual.

El Síndic de Greuges compta amb un espai propi al butlletí municipal i a RàdioSeu.