Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Puigcercós ha informat els alcaldes i regidors dels sous per a ajuntaments petits

Puigcercós ha informat els alcaldes i regidors dels sous per a ajuntaments petits

31/01/2008 11:35

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, ha informat aquest dimecres sobre el projecte de decret per a la creació i la regulació d'un fons amb el qual s'estableix un règim de compensacions econòmiques a favor dels ajuntaments dels municipis de menys de 2.000 habitants. Mitjançant aquest fons es podran abonar les retribucions dels alcaldes i alcaldesses, així com les d'altres persones electes que exerceixin el seu càrrec en règim de dedicació exclusiva o parcial.

Durant la presentació del projecte de decret, que ha tingut lloc a la Casa del Mar de Barcelona davant dels alcaldes i regidors dels municipis més petits, el conseller Joan Puigcercós ha explicat que aquesta iniciativa pretén “fomentar l’accés a l’activitat política i dignificar l’activitat dels càrrecs electes locals dels municipis més petits de Catalunya”.

El projecte de decret que prepara el Departament de Governació i Administracions Públiques estableix que els ajuntaments que vulguin accedir a aquesta compensació econòmica han de complir els requisits següents:
• La població inscrita en el padró del municipi no pot superar els 2.000 habitants.
• La totalitat dels drets reconeguts i liquidats del pressupost de l’ajuntament no pot superar el 75% de la mitjana dels resultants per al seu tram de població.

Recursos econòmics previstos

El projecte de Llei de pressupostos de la Generalitat inclourà anualment, amb càrrec a la partida pressupostària amb el nom de Fons de cooperació local -ajuntaments, els recursos econòmics previstos per dotar el fons. La compensació econòmica s’abonarà amb caràcter de bestreta amb un únic pagament per a tot l’any. L’ajuntament assumirà el pagament de les quotes empresarials a la Seguretat Social.

El decret que està preparant el Departament de Governació i Administracions Públiques preveu tres trams de dotació: un per a municipis de fins a 100 habitants, un per a municipis entre 101 i 500 habitants, i el tercer per a municipis de fins a 2.000. Segons això, la convocatòria per a aquest any es repartiria de la manera següent:
• 10.136,76 euros per a poblacions de fins a 100 habitants
• 12.155,64 euros per a poblacions entre 101 i 500 habitants
• 17.162,52 euros per a poblacions entre 501 i 2.000 habitants


La quantia total per a aquest any serà la corresponent als mesos que restin a partir de la publicació de la convocatòria:
• 844,73 euros mensuals per electe, per al tram de poblacions entre 0 i 100 habitants
• 1.012,97 euros mensuals per electe, per a poblacions de fins a 500 habitants
• 1.430,21 euros mensuals per electe, per a poblacions entre 501 i 2.000 habitants

Afavorir la dedicació dels càrrecs electes locals

Els limitats recursos econòmics dels municipis més petits a l’hora de satisfer els serveis públics que han de realitzar suposen una dificultat l’hora de poder afavorir la dedicació dels càrrecs electes locals. Amb la finalitat de donar suport econòmic al desenvolupament d’aquestes tasques, es regula un fons amb el qual s’estableix un règim de compensacions econòmiques a favor dels ajuntaments.

Aquest sistema haurà de servir per ajudar a satisfer l’import de les retribucions fixades pel ple de l’entitat local corresponent. Aquest fons no té la intenció de professionalitzar la tasca; més aviat, tracta de dignificar l’activitat política i de possibilitar que l’accés a aquesta responsabilitat estigui obert a tothom.

El desplegament d’aquesta iniciativa està relacionat amb la Carta europea de l’autonomia local, que va entrar en vigor l’1 de setembre de 1988, i que concreta que la representació local ha d’assegurar el lliure exercici del seu mandat, i ha de permetre una compensació econòmica congruent amb l’esforç i la dedicació que se’n deriva. A més, l’Estatut de Catalunya parla de la protecció de les entitats locals més dèbils i reclama l’adopció de procediments de compensació financera o mesures equivalents.