Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Puigcerdà posa a disposició de la Generalitat l'edifici de l'Antiga Acadèmia de l'estany per a ubicar-hi un nou arxiu

Puigcerdà posa a disposició de la Generalitat l'edifici de l'Antiga Acadèmia de l'estany per a ubicar-hi un nou arxiu

Les actuals dependències estan saturades, el que comporta haver d'emmagatzemar part de la documentació a l'Alt Urgell
Edifici de l'Antiga Acadèmia de l'estany, ubicada a l'entorn del parc Schierbeck de Puigcerdà (Foto: Ajuntament de Puigcerdà)
13/03/2019 18:41

L'Ajuntament de Puigcerdà ha posat a disposició de la Generalitat l'edifici municipal de l'Antiga Acadèmia de l'estany amb l'objectiu que l'executiu català el rehabiliti per tal que aquest pugui acollir les dependències de l'Arxiu Comarcal de Cerdanya, que actualment es troben al passeig 10 d'Abril. D'aquesta manera, es evitar la situació actual de saturació, ja que l'índex d'ocupació de l'equipament és del 132 per cent, la xifra més alta de tots els que conformen la xarxa d'arxius de Catalunya. Com a conseqüència d'això, part de la documentació s'està emmagatzemant al consistori de la capital cerdana o a l'Arxiu de l'Alt Urgell i, a més, es fa gairebé impossible rebre els fons dels arxius municipals de la comarca que se li haurien de transferir.

Un cop el consistori ha posat l'edifici a disposició de la Generalitat, mesura que s'ha aprovat en el ple municipal d'aquest dimarts, el vistiplau al projecte i el finançament de les obres correspon al Departament de Cultura. L'objectiu és que, durant aquest any i el que ve, el Govern l'encarregui i el redacti. Les obres de rehabilitació per a convertir-lo en arxiu podrien començar al 2021.

L'edifici de l'Antiga Acadèmia, una emblemàtica casa senyorial d'estil eclèctic de principis del segle XX, està catalogat com a bé cultural d'interès local (BCIL), el que comporta que la remodelació que es plantegi haurà de mantenir la façana actual. A més, el consistori preveu eliminar l'actual tanca perimetral que l'envolta, per integrar l'equipament a la zona del parc Schierbeck. L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha remarcat que l'actuació servirà per unir "un equipament cultural i un edifici d'interès històric i artístic", que actualment es troba "en mal estat" i que servirà per disposar d'un nou arxiu "amb l'espai suficient i amb capacitat per rebre nous fons documentals".

A banda del futur trasllat de l'Arxiu, una altra de les anomenades "viles de l'estany", la Torre Font, també acull les instal·lacions de l'Escola Municipal de Música. La Torre Viladomiu és avui dia la seu del Consell Comarcal de la Cerdanya.