Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Rafael Vallbona guanya el Premi Sant Joan amb una novel·la sobre una nissaga familiar de la Cerdanya

Rafael Vallbona guanya el Premi Sant Joan amb una novel·la sobre una nissaga familiar de la Cerdanya

'La casa de la frontera' fa referència a un antic hostal i botiga de queviures a tocar de la duana de Puigcerdà. L'obra reflecteix la transformació de la comarca al llarg del darrer segle
Rafael Vallbona (Foto: ACN)
20/06/2017 10:45

L'escriptor i periodista Rafael Vallbona ha guanyat el 37è Premi BBVA Sant Joan per la novel·la històrica La casa de la frontera, que narra els fets més rellevants que han transformat la Cerdanya, i per extensió Catalunya, al llarg dels darrers cent anys, amb especial referència a l'auge del turisme i al punt d'inflexió que va marcar la inauguració del túnel del Cadí. L'obra, premiada amb 35.000 euros, es publicarà al setembre.

La trama s'inicia el dia de la jubilació de la mare de la família Grau, que tanca per última vegada l'establiment de queviures que regentava a tocar de la duana de Puigcerdà. A partir d'aquí, la narració recorre cinc generacions de la nissaga. "Conèixer els Grau", afirma Vallbona, li ha permès "entrar més a fons en la història d'aquella zona" perquè "qualsevol episodi que explicaven superava l'anterior".

L'autor, nascut a Barcelona l'any 1960, ha explicat que darrere la història també hi ha la voluntat de mostrar que a la Cerdanya "no tot són flors i violes". Segons recorda el periodista per a l'ACN, la zona ha patit moltes situacions difícils al llarg de la història i, a més, viure permanentment en una plana situada a més de 1.000 metres d'altitud i amb hiverns llargs "no és el paradís". La casa de la frontera és un relat "de no ficció" que, segons Vallbona, compta amb "realitat construïda". Després de nou anys de treballar amb aquesta novel·la ha dit que ha estat l'experiència humana i cultural "més gran" de la seva vida.

Vallbona, que des de fa molts anys té establerta la seva segona residència a la Cerdanya, va conèixer la família Grau casualment un dia que se li va espatllar la bicicleta i va portar-la a arreglar a la seva botiga. L'avi de la família el va reconèixer perquè havia llegit un llibre seu i "aquí va començar tot", ha explicat l'escriptor. Per La casa de la frontera "hi han passat guerres mundials, contraban i un munt de coses", perquè "a la Cerdanya a més de descansar, s'hi anava a fer negocis i conxorxes polítiques", ha concretat. La casa de la família Grau és actualment una botiga especialitzada en esquí i bicicletes, Esports Iris, però en el passat havia estat un hostal, un bar i una botiga de queviures.

Autor de més de 50 llibres, Vallbona ha construït el temps de la novel·la a base de flashbacks i flashforwars, de 1892 fins a l'actualitat. Així passa des d'explicar històries a l'hostal dels Grau d'exiliats i ostes de l'exercit republicà o franquista, fins a parlar de la irrupció del turisme a la Cerdanya després de l'obertura del Túnel del Cadí.

L'obra, ànima de la gent

El jurat del tercer premi més ben dotat de les lletres catalanes l'ha escollit guanyador entre 47 obres presentades a concurs per la seva "pulcritud" i "rigorositat". "La novel·la de Vallbona té un regust a crònica històrica. El jurat l'ha valorada perquè està molt ben descrita i parla de l'ànima de la gent", ha explicat el secretari del jurat i director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan Carles Sunyer.

Els responsables del certament han assegurat que el premi "és un dels més antics i reconeguts de les lletres catalanes" i han mostrat el seu compromís en "seguir treballant" per potenciar el sector literari català. Entre les 47 obres presentades al concurs han predominat les novel·les amb 39 originals, seguit dels llibres de contes, un diari i prosa.

El president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera, ha explicat que el setembre es presentarà l'obra coincidint amb la Setmana del Llibre Català. "Per nosaltres és una gran satisfacció perquè ens sentim compromesos amb la cultura i amb el territori", ha subratllat Ribera.