Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Ramon Tremosa planteja establir "dies blancs" per accedir a les estacions d'esquí, amb cabuda limitada

Ramon Tremosa planteja establir "dies blancs" per accedir a les estacions d'esquí, amb cabuda limitada

La mesura, però, aniria acompanyada de controls dels desplaçaments i no es podria aplicar fins aquest mes vinent. En una visita a la Seu d'Urgell, el conseller d'Empresa ha afirmat que treballen per assignar nous ajuts als sectors més afectats per l'allargament de les restriccions
21/01/2021 14:30

El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha dit aquest dijous que el Govern està estudiant la possibilitat de fer "dies blancs", en els quals es pugui anar a esquiar en l'actual context de restriccions de mobilitat. Tot i això, Tremosa ha reconegut que aquesta flexibilització -si es fa- s'aplicaria "amb moltes restriccions d'aforament i amb molt control en els desplaçaments".

Tenint en compte que el Procicat acaba d'anunciar un allargament de les actuals restriccions fins al 7 de febrer (que inclouen el confinament per municipis, àmpliament rebutjat al Pirineu), la idea no es començaria a aplicar com a molt aviat fins al 8 febrer -amb la temporada d'esquí ja molt avançada- i "sempre i quan les dades epidemiològiques i les autoritats sanitàries ho permetin", segons ha admès Tremosa.

El conseller també ha explicat que la voluntat del Departament d'Empresa és que "es pugui fer vida normal en un esport a l'aire lliure com és l'esquí", tot matisant que seria amb una afluència de grups petits i amb uns desplaçaments on s'apliquin les mesures de seguretat i prevenció de la COVID-19. En aquest sentit, ha defensat que l'obertura de les pistes el desembre passat no va influir en l'increment de casos i que s'entén que, "extremant les mesures", és factible mantenir un mínim d'activitat econòmica en aquest sector.

El conseller s'ha referit a aquesta possibilitat en el marc d'una visita a la Seu d'Urgell. També ha explicat que s'està treballant en l'assignació de noves subvencions per ajudar els sectors més afectats per la pròrroga del confinament municipal. La quantitat, però, no s'ha pogut concretar encara, en espera d'una reunió que el Departament d'Empresa ha de mantenir aquest dijous amb el vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès.

Sobre aquest punt, Tremosa ha posat com a exemple el cas dels comerços, tot explicant que dels 114.000 establiments d'aquest tipus que hi ha a Catalunya, 110.000 continuen oberts de dilluns a divendres. Combinar "aquest fil d'activitat" permet, afima, subvencionar "de manera important" els sectors que han hagut de tancar completament.

Recepció a l'Ajuntament

Ramon Tremosa ha estat rebut al matí a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell per l'alcalde de la ciutat, Jordi Fàbrega; el vicealcalde de la ciutat, Francesc Viaplana; la tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Mireia Font, i el regidor d'Esports, Carlos Guàrdia. A la sala de plens, Tremosa ha signat al llibre de la ciutat -atès que era la seva primera visita a la Seu com a conseller- i ha rebut un obsequi del consistori.

A l'Ajuntament s'ha parlat dels grans projectes estratègics actuals de la Seu, entre els quals s'ha esmentat el grau d'Estudis de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, en coordinació amb l'INEFC i la UdL, i l'aprofitament de la digitalització per crear un hub tecnològic a la Ciutadella de Castellciutat. Jordi Fàbrega ha explicat que "també s'ha posat damunt la taula com els Fons Europeus poden ajudar a aquests dos projectes i a d'altres per a la reactivació econòmica que necessitem tant a nivell de ciutat com de comarca i a nivell de Pirineu".

El titular d'Empresa i Coneixement ha visitat després les instal·lacions de la Cooperativa Cadí, en ple centre urbà de la Seu, on s'ha reunit amb el seu president, Lluís Clotet, i ha conegut les característiques i el funcionament actual de l'empresa làctica urgellenca. Actualment Cadí recull 185.000 litres de llet diaris de l'Alt Urgell i la Cerdanya, amb els quals assoleixen una facturació de 42 milions d’euros.

Tot seguit, Tremosa s'ha apropat al Parc Olímpic del Segre, on ha estat rebut pel director del Ràfting Parc, Francesc Ganyet, amb qui ha parlat de les diverses activitats i esdeveniments que s'hi duen a terme i de la previsió que el recinte aculli noves competicions internacionals de piragüisme. Al Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Tremosa s'ha reunit amb la presidenta de l'ens, Josefina Lladós, i el vicepresident, Martí Riera. El conseller ha assegurat que l'Alt Urgell és un "motor empresarial del Pirineu" i que la comarca té "un potencial enorme de creixement per ajudar a revertir el despoblament dels darrers cent anys".

La visita ha continuat a la tarda a les instal·lacions de l'elèctrica urgellenca PEUSA. El gerent de l'empresa, Marcel Dorna, i d'altres membres de la companyia han explicat la seva tasca de distribució i comercialització d'energia elèctrica amb fonts renovables i la recent incorporació de la comercialització de gas natural, l’autoconsum i els punts de recàrrega elèctrica al Pirineu. Posteriorment, a l'Aeroport Andorra-la Seu, ha visitat les instal·lacions de l’empresa Helitrans Pyrinees, fundada el 2006 i que presta serveis comercials aeris, amb una gran experiència en transport de càrrega externa a llocs de difícil accés, vols d’alta muntanya, construcció de línies elèctriques, manteniment d’helicòpters i filmacions aèries. L'han rebut el director de l’Aeroport, Òscar Madrid, i el gerent d’Helitrans Pyrinees, Jordi Gardela.

La ronda de visites ha finalitzat a Archimedes Pro, empresa de matriu andorrana del sector de la salut dental, especialitzada en la fabricació i distribució de pròtesis dentals i amb una important àrea en R+D i ús de noves tecnologies com ara la impressió 3D. L’empresa compta amb un centre de producció a la Seu d’Urgell. Les explicacions les ha fet la directora general d'Archimedes Pro, Mercè Roldán.

Reunió amb agents econòmics de la Seu i la comarca

Abans de marxar, el conseller d’Empresa i Coneixement també ha previst una reunió de treball amb els principals agents econòmics de la zona, per tal d’analitzar l’actual situació econòmica dels diferents sectors productius i les afectacions que estan patint derivades de les restriccions per la COVID-19. A la reunió hi han estat convocats representants de l’Associació d’Empresaris de l’Alt Urgell (AEAU), l’Associació d’Hosteleria de l’Alt Urgell (AHAU), la Unió de Botiguers de la Seu d’Urgell (UBSU), els comerciants del Casc Antic i Menja’t l'Alt Urgell.

  • Ramon Tremosa, a la sala d'actes de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell (Foto: Aj. la Seu)
  • Ramon Tremosa, a les instal·lacions del Parc Olímpic del Segre