Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Recollida de signatures en contra dels transgènics

Recollida de signatures en contra dels transgènics

L’Associació en Defensa de l’Alt Urgell munta una parada al passeig Joan Brudieu de la Seu per informar de la campanya “Som lo que Sembrem” La plataforma ciutadana demana també informació sobre l’impacte de la reobertura de l’aeroport Andorra-Pirineus
Som lo que sembrem - Transgènics
22/04/2008 14:21

L’Associació en Defensa de l’Alt Urgell, que vol aglutinar diversos grups i entitats vinculades amb la cura del medi ambient i la qualitat de vida del territori, tindrà una parada aquest dimecres, diada de Sant Jordi, al passeig Joan Brudieu, per informar de la campanya “Som lo que Sembrem” i recollir signatures en contra de la utilització de transgènics a Catalunya.

Segons ha informat un dels membres del grup, Xavi Sunyer, la proposta dóna suport a una Iniciativa Legislativa Popular per aturar els cultius d’aquest tipus d’aliments. “Es tracta d’una idea que sorgeix des d’Assemblea Pagesa de Catalunya per constituir un espai comú de treball amb totes aquelles persones i organitzacions d’àmbit nacional disposades a col•laborar en la campanya”, comenta la plataforma.

L’Associació considera que els organismes modificats genèticament (OMG), en agricultura i alimentació, “són avenços tecnològics dels quals es desconeix l’afectació en la salut humana, l’animal i el medi ambient”. Afegeixen que “en els darrers anys, s’han donat a conèixer suficients estudis científics i experiències que alerten dels riscos sanitaris i ambientals dels aliments i cultius genèticament modificats”. Així mateix indiquen que “l’experiència de l’únic cultiu transgènic Catalunya (el panís o blat de moro) ha generat, des de la seva autorització, irresolubles conflictes d’incompatibilitat amb l’agricultura i ramaderia tradicional i ecològica, així com en el camp dels elaborats alimentaris”.

Per a la plataforma “Som lo que sembrem”, “l’extensió dels cultius modificats genèticament posen en qüestió el dret dels pagesos a practicar una agricultura i una ramaderia tradicional i ecològica, el dret dels elaboradors alimentaris a realitzar una producció lliure d’aquest organismes i el dret dels consumidors a escollir productes ecològics i sense OGMs”. També apunta al fet que “la normativa d’etiquetatge vigent no permet diferenciar als consumidors els aliments que incorporen components produïts mitjançant la utilització d’OMGs, com ara els làctics, els ous i la carn”. Per últim, entre d’altres qüestions, assenyalen que “el cultiu de panís modificat genèticament a Catalunya, s’ha mostrat com un factor d’erosió genètica de la biodiversitat cultivada, posant en perill el manteniment del patrimoni cultural i alimentari que s’expressa les varietats pròpies del país”

Països com França, Suïssa, Alemanya, Àustria o les mateixes Illes Balears ja han aturat els cultius de trangènics. La superfície que es destina a Catalunya al cultiu de productes modificats genèticament és molt superior a la resta d’estats de la Unió Europea.

La recollida de signatures en contra dels transgènics es vol complementar amb la presentació de mocions en diversos ajuntaments de l’Alt Urgell. Per Xavi Sunyer, “és important recollir el major nombre de signatures i adhesions per aturar la proliferació d’aquests aliments”.

L’Associació en Defensa de l’Alt Urgell també informarà durant la diada de Sant Jordi de les seves accions en relació a la futura reobertura de l’aeroport Andorra-Pirineus. La plataforma, a més a més, vol opinar sobre la variant de la N-260.