Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Recollides prop de 7.500 burilles de cigarreta en una hora al centre de la Seu d'Urgell

Recollides prop de 7.500 burilles de cigarreta en una hora al centre de la Seu d'Urgell

El col·lectiu que consciencia sobre aquest residu n'ha retirat de moment unes 40.000 dels carrers de la ciutat. L'Ajuntament estudia accions per evitar que es llencin a terra perquè són una resta molt nociva pel medi i per a la cadena alimentària
12/02/2020 20:30

Un grup de voluntaris ha recollit aquest dimecres a la tarda, en només una hora, unes 7.500 burilles de cigarreta en cinc carrers del centre de la Seu d'Urgell. Aquesta acció forma part de la campanya de conscienciació que han endegat per alertar del dany que comporta el mal costum de molts fumadors de llençar les burilles a terra perquè, a banda de la mala imatge que donen a la ciutat, són una resta molt contaminant i perillosa per al medi natural, sobretot per als rius i els mars. La proposta, encapçalada pels grups de Facebook 'Ets de la Seu si...' i 'Per una Catalunya neta', té el suport de l'Ajuntament de la Seu i de la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet.

Toni Olm, impulsor de l'activitat, ha explicat a RàdioSeu que aquestes 7.500 burilles recollides en poca estona (principalment al Passeig i als carrers de Sant Ermengol i de Josep Zulueta) són un reflex de la gran quantitat que n'hi ha als carrers i de les dimensions del problema.

De fet, Olm ha explicat que ja van començar l'acció el dia anterior (als carrers Escorxador i Capdevila i al Pati Palau) i que en total ja n'han sumat unes 40.000, que inclouen unes 4.000 que ha tret una voluntària al carrer de Monturull. Per això, tenen intenció de seguir fent aquesta acció de manera periòdica, amb l'objectiu principal d'intentar aconseguir que s'acabi amb aquest problema i que es trobin maneres d'evitar que els fumadors deixin el filtre de la cigarreta a terra.

Per explicar el perill que suposen les burilles de cigarreta, Toni Olm no dubta a assegurar que són "la resta més contaminant actualment" i ho argumenta tot assegurant que, a través dels rius, "això arriba al mar, la gran majoria de peixos ho confonen amb el plàncton perquè queda molt desfet i llavors s'ho mengen, i acaba tornant i arribant a la nostra cadena alimentària, on ho ingerim". Per evitar que això passi, Olm recorda que la solució és tan fàcil com "que la gent que fuma llenci les burilles als llocs que toca, que són els contenidors o papereres separades".

L'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, ha mostrat el ple suport a aquesta campanya i ha incidit en el fet que "aquest és un problema que tenim de debò i que està a les nostres mans solucionar-lo".

Davant la dimensió real de les burilles que es llencen al carrer, Fàbrega ha avançat que estudien fer una campanya de conscienciació i que no descarten impulsar una ordenança per impedir aquesta acció o, si s'escau, fins i tot sancionar-la. Tot i això, el batlle urgellenc creu que el primer que cal fer és fer pedagogia i aconseguir que els fumadors siguin conscients de les conseqüències de no llençar la resta de la cigarreta als llocs adients. Per això, també estudien d'altres opcions com ara habilitar més cendrers a la via pública.

De la seva part, la regidora de Medi Ambient, Núria Tomàs, hi ha afegit que també cal assegurar que tots els bars amb terrassa tinguin cendrers per als clients i que hi hagi espais per deixar les burilles en aquells llocs amb més concentració de gent, com poden ser les entrades d'equipaments públics. Per Tomàs, tal com l'Ajuntament té el deure de netejar els carrers, la ciutadania també ha de ser conscient del deure de no embrutar i, en aquest cas, de no llençar burilles a terra.

  • Voluntaris de la recollida de burilles de cigarreta, aquest dimecres a la Seu
  • Detall de les burilles de cigarreta recollides en una hora al centre de la Seu d'Urgell