Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Reconstrueixen una cabana a Estanilles per prevenir atacs de l'ós bru

Reconstrueixen una cabana a Estanilles per prevenir atacs de l'ós bru

Un pastor contractat pel Projecte Life+ vigila un miler de caps de bestiar de ramaders de la Vall de Cardós
30/07/2015 09:10

El Parc Natural de l'Alt Pirineu, mitjançant la Fundació Accionatura, ha completat la reconstrucció d'una cabana de pastor al nucli d'Estanilles. Aquesta actuació ha de permetre millorar la gestió d’un dels agrupaments d’ovelles de la Vall de Cardós, una de les zones més afectades pels atacs de l'ós bru contra el bestiar.

La restauració a la muntanya de Boldís (Pallars Sobirà) proporcionarà un major confort al pastor contractat pel Projecte LIFE+ Piroslife, que gestiona la Generalitat i cofinança la Unió Europea. Aquest treballador realitza la vigilància d’uns 1.000 caps de bestiar oví de diferents ramaders de la Vall de Cardós, que pasturen durant l’estiu en zona de presència continuada d’ós bru.

La construcció també permetrà gestionar millor les pastures on romanen les ovelles en aquesta estació de l’any, disminuint els desplaçaments diaris del bestiar, i donar aixopluc als ramaders dels pobles de Boldís Jussà i Sobirà (Lladorre) per fer el maneig del bestiar boví i equí. El suport a la vigilància d’aquests altres ramats, a través de la contractació d’un vaquer, està inclòs en el programa Piroslife des d’aquest any.

Lladorre ha estat aquest estiu escenari de diverses denúncies dels ramaders per atacs de l'ós contra ramats de xais, vaques i cavalls. El col·lectiu exigeix mesures immediates per foragitar tant l'ós com els voltors en zones de pastura.