Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Reforç dels controls policials per evitar desplaçaments a segones residències

Reforç dels controls policials per evitar desplaçaments a segones residències

Els Mossos d'Esquadra denunciaran i sancionaran els qui no respectin el confinament i circulin fora dels supòsits previstos. La policia recorda el deure de tothom de quedar-se a casa aquests dies
Comissaria dels Mossos d'Esquadra a la Seu d'Urgell
20/03/2020 14:15

Els Mossos d’Esquadra, coordinadament amb les Policies Locals, despleguen a partir d’aquest divendres i durant tot el cap de setmana controls policials específics a les carreteres i autopistes catalanes, en el marc de l’aplicació de les mesures de restricció de la mobilitat previstes a la normativa especial vigent actualment.

Agents de les Àrees Regionals de Trànsit i les Àrees Regionals de Recursos Operatius s’encarregaran de dur a terme aquests punts de control en vies interurbanes i, especialment, a l'entrada de poblacions o urbanitzacions amb molta presència de segones residències, com és el cas de molts pobles de l'Alt Pirineu. Els agents controlaran que els vehicles que circulen per les vies no estan infringint les mesures de restricció decretades des del passat 15 de març.

Des del Departament d'Interior s'ha recordat que "el confinament afecta tota la població, que s’ha de quedar al domicili habitual on viu, i no pot desplaçar-se a altres llocs de residència per passar el cap de setmana". Per aquest motiu, els agents desplegats en aquests punts identificaran i denunciaran, ja sigui per la via administrativa o per la penal, totes aquelles persones que circulin sense cap motiu previst en el Decret d’Estat d’Alarma. A més a més, si el vehicle està ocupat per més d’una persona, es procedirà a denunciar també aquest fet. Les sancions per infringir aquestes mesures oscil·len entre els 600 i els 30.000 euros.

Des d'Interior també han reiterat que les activitats a l’aire lliure, com poden ser passejar, fer esport, anar en bicicleta o córrer, estan de moment prohibides. Els Mossos també treballaran per garantir que ningú se salti les mesures legals vigents i denunciaran aquelles persones que no les compleixin. Els Agents Rurals també duen a terme controls aquests dies per garantir que no hi ha moviment de persones al medi natural.

Els Mossos d'Esquadra van denunciar aquest dijous 57 persones a la demarcació de Lleida per no respectar el confinament domiciliari. 39 d'elles no complien les mesures ordenades per l'estat d'alarma a Ponent i 18 al Pirineu i Aran. Els Mossos també han denunciat i tancat 2 establiments a la demarcació, un a Ponent i un altre al Pirineu, que seguien oberts el públic tot i l'ordre de tancament.

Prop de 20 sancions en un dia a l'Alt Pirineu i Aran

Sobre aquest reforç de controls, els Mossos d'Esquadra han informat que aquest dijous ja han interposat 18 denúncies per incompliment del confinament domiciliari a la regió de l'Alt Pirineu i Ara. A les comarques de Ponent s'ha imposat 39 denúncies més. Els Mossos també han denunciat i tancat 2 establiments a la demarcació, un d'ells a l'Alt Pirineu i l'altre a Ponent, pel fet que seguien oberts el públic tot i no tenir permís per estar en funcionament aquests dies.

La Policia de la Generalitat, conjuntament amb Protecció Civil, fan una crida a la població perquè respecti el confinament decretat durant tota la setmana (inclòs dissabte i diumenge) i "no surti de casa tret de causes de força major o les que es preveuen legalment".  Des del Cos de Mossos d’Esquadra s’apel·la "a la responsabilitat i solidaritat de la població per tal d’evitar la propagació del Covid-19 i el col·lapse del sistema sanitari".

Recull de FAQS a Protecció Civil

Paral·lelament, Protecció Civil ha actualitzat aquest divendres el seu recull de qüestions preguntades més sovint (FAQS, en les sigles en anglès) pel que fa a què es pot fer i què no es pot fer durant l'actual confinament. En el document, de quatre pàgines i publicat a les xarxes socials, ja s'hi inclou una cinquantena de preguntes i respostes.

Entre les primeres que hi apareixen, s'hi recorda que la mobilitat es limita a determinades activitats i només durant l'estona imprescindible per fer-les. Només es pot sortir del municipi de residència en cas que sigui necessari per anar a comprar, atendre persones grans o dependents o bé anar i tornar de la feina.