Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Reforç dels efectius de bombers i més controls policials pel pont de Sant Joan

Reforç dels efectius de bombers i més controls policials pel pont de Sant Joan

Protecció Civil recomana celebrar la revetlla evitant aglomeracions i en grups reduïts de familiars o amistats. El Departament d'Interior preveu que surtin mig milió de vehicles de l'àrea de Barcelona
Petards (Foto: ACN)
19/06/2020 16:15

El Departament d'Interior ha anunciat aquest divendres que pel pont de Sant Joan es reforçaran els efectius de bombers, l'atenció al telèfon 112 i els controls policials a les carreteres. Tanmateix, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha advertit que "els reforços no serviran per a res si deixem de tenir la guàrdia ben alta". Si bé les revetlles no estan prohibides, la directora de Protecció Civil, Isabel Ferrer, ha recomanat fer celebracions familiars i que als actes amb molta afluència es respecti la distància de seguretat.

La nit de Sant Joan esdevindrà la primera festa assenyalada del calendari després de 3 mesos de confinament, en què família i amistats es podran retrobar per gaudir d'una celebració destacada. Per aquest motiu el Departament d'Interior ha preparat un dispositiu especial, ja que es preveu que surtin mig milió de vehicles de l'àrea metropolitana de Barcelona. "El pont pot ser de xifres rècord", ha remarcat el director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau.

Pel que fa a la festa, caldrà anar amb cura per evitar els riscos en l’ús de petards i l’encesa de fogueres, però enguany especialment caldrà prendre mesures per evitar la propagació de la COVID-19, segons Protecció Civil. Als riscos associats a l’ús de pirotècnia s’hi afegeix que les trobades de persones, especialment si no conviuen, poden ser focus de contagi del virus.

Recomanacions

Interior recomana celebrar Sant Joan en grups reduïts de familiars o amistats. S'aconsella un màxim de 20 persones, si no conviuen al mateix domicili. Cal evitar les festes multitudinàries i les grans aglomeracions a espais com platges o similars, i mantenir en tot moment la distància física mínima d'1,5 metres entre persones, rentar-se les mans i utilitzar mascareta.

En cas de manipular productes pirotècnics, es demana evitar l’ús de gel hidroalcohòlic o altres productes inflamables perquè són incompatibles. En aquest cas s'han d'utilitzar mascaretes de cotó per evitar cremades. En comprar petards s'insta a assegurar-se que els productes estan homologats i a no guardar-los a les butxaques abans de manipular-los. També cal llegir les instruccions, no agafar-los amb les mans ni posar-los a prop de la cara o del cos, entre d'altres.

El 112 es reforça

La revetlla de Sant Joan és, juntament amb Cap d’Any, la nit de màxima activitat de l’any per al telèfon d’emergències 112 de Catalunya. Per això el servei es reforça de manera que en algunes franges de la matinada el volum de personal augmentarà un 280% respecte al d’un dia qualsevol.

Aquest dispositiu és per a donar resposta al gran volum de trucades per diferents tipus d’incidents, entre els quals destaquen la crema de contenidors, molèsties a altres persones a la via pública, crema de matolls en via pública i foc en arbres, per la qual cosa s’insisteix en la necessitat de respectar els consells de la Generalitat per a l’ús correcte de petards i fogueres.

1.400 controls policials

D'altra banda, els Mossos duran a terme 1.400 controls des d'aquest divendres fins al 24 de juny. Dels 950 amb la participació de 1.764 efectius que s'activaran el cap de setmana, 205 seran per detectar consums d’alcohol i drogues. N'hi haurà 185 de seguretat passiva, 86 controls per a motos, 217 de distraccions, 188 de velocitat i 69 en relació amb els transports de pirotècnia.

Pel que fa als controls de drogo-alcoholèmia previstos per la revetlla de Sant Joan, es realitzaran de 40 controls des de les 22.00 hores del dia 23 fins les 10.00 hores del 24 de juny, amb la participació de 248 efectius de trànsit. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha fet una crida a la prudència i a la prevenció per garantir una conducció segura.

Més bombers

Per atendre el previsible increment de serveis davant el risc d'incendi forestal, així com les necessitats tècniques i logístiques que es puguin derivar la nit de la Revetlla, els Bombers de la Generalitat han previst un dispositiu de reforç del personal de guàrdia. En aquest sentit, als parcs de bombers s’ha determinat un reforç de 176 efectius en total, que incrementarà la dotació habitual de la guàrdia durant les hores de més activitat previstes durant la revetlla.

Així mateix, els Bombers es reforçaran amb l'obertura dels parcs de Bombers Voluntaris. Igualment, els Auxiliars d’Ofici Forestal contractats per donar suport al servei de Bombers durant tota la Campanya Forestal 2020, ampliaran la seva jornada laboral i l'allargaran fins a la matinada del dia 24. Les Sales de Control de les Regions d’Emergències, així com la Sala Central dels Bombers, ubicada a Cerdanyola del Vallès, també reforçaran el seu personal durant la Nit de Sant Joan.