Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Repartits a l'Alt Urgell els primers àpats a infants en situació de vulnerabilitat

Repartits a l'Alt Urgell els primers àpats a infants en situació de vulnerabilitat

Compromís ha denunciat que els dinars només s'han fet arribar als alumnes amb un ajut de menjador del 100 % i demana que es facin extensius a tot l'alumnat becat. El CAPAU indica que el servei s'ha plantejat amb criteris tècnics i que la Generalitat habilitarà targetes moneder
CAPAU
16/03/2020 21:15

El Consorci per a l'Atenció a les Persones de l'Alt Urgell (CAPAU), amb la col·laboració del col·lectiu de voluntaris La Seu en Xarxa, ha repartit aquest dilluns gratuïtament l'àpat del dinar a una vintena d'infants amb beques de menjador que es troben en situació de vulnerabilitat. La mesura es perllongarà durant tot el termini en què sigui obligat el tancament de les escoles a causa de la crisi sanitària del coronavirus. 

En relació amb aquest servei, Compromís ha denunciat el fet que el Consell Comarcal de l'Alt Urgell (CCAU) només doni l'àpat a domicili a una petita part dels infants becats. El partit ha assegurat que el president de l'ens, Miquel Sala, "torna a mentir quan afirma que es facilita a tots els alumnes amb ajuts", tot afegint que l'alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, se suma a un anunci "que no és cert" i fa "seguidisme" de Sala.

Compromís especifica que només està previst que rebin el dinar de dilluns a divendres "el reduït grup de joves que tenen atorgada una beca de menjador total, és a dir, aquells nens i nenes que les seves famílies, a més de situació de pobresa, tenen situacions greus de risc de diversa índole". Així, lamenta que "el consell i el consistori abandonin a la seva sort al gran gruix de llars que van rebre un ajut del 50 % per poder fer front a l'alimentació dels seus fills per motiu d'ingressos econòmics insuficients".

Per al principal grup de l'oposició, "si la situació d'aquestes famílies ja era precària quan van demanar la beca, en el moment que estem vivint encara ho podria ser molt més; per tant, res justifica que no continuïn rebent la subvenció i molt menys que se'ls retiri". És per això que s'exigeix que es rectifiqui "de manera immediata" i es "garanteixi l'alimentació de tots els infants beneficiaris de beca de menjador de la nostra comarca i més especialment mentre duri la crisi sanitària".

Una altra petició de Compromís és que es doti als serveis socials dels recursos humans necessaris per tal que l'ajut arribi a totes les famílies. I s'especifica: "Es menja cada dia, els infants no han d'esperar a que els polítics s'organitzin per menjar bé".

Finalment, Compromís exigeix als equips de govern del CCAU i l'Ajuntament "que gestionin aquesta crisi de la forma més transparent i democràtica possible, deixant d'emetre notícies falses o enganyoses i sense tenir en compte l'oposició en decisions cabdals per a la ciutadania".

Criteris tècnics i targeta moneder

En relació amb les peticions de Compromís, des del Consell Comarcal de l'Alt Urgell i el consistori urgellenc s’ha assegurat que el repartiment gratuït del menjar al domicili dels nens i nenes s'ha dut a terme tenint en compte els criteris tècnics dels serveis socials. En aquest sentit, han recordat que els casos s'han estudiat individualment i que la mesura s'ha plantejat prèviament a tots els grups polítics.

D'altra banda, s'ha especificat que el departament d'Educació ha anunciat que les famílies de nens de la comarca rebran pròximament una targeta moneder per cobrir el cost dels dinars.

Acord amb La Caixa

Precisament aquest dilluns s'ha sabut que els Departaments d’Educació i de Treball, Afers Socials i Famílies garanteixen els ajuts de menjador a l’alumnat beneficiari de les beques i a menors usuaris dels serveis d’intervenció socioeducativa amb servei d’àpat, a través de l’habilitació de targetes moneder en un acord assolit amb La Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona. En total són 140.000 targetes per a infants usuaris del servei de menjador i 20.000 per als menors usuaris dels serveis d’intervenció socioeducativa amb servei d’àpat.

Les targetes moneder es començaran a distribuir a partir dels propers 2 o 3 dies, a través dels Ajuntaments i dels Consells Comarcals. Es carregarà a cada família l'import de la prestació diària pel total de dies que duri el tancament. Els dos departaments estan acabant d’ultimar l’operatiu que pugui fer possible el lliurament a les famílies i properament es concretaran les instruccions definitives.

D’aquesta manera, Educació i Treball, Afers Socials i Famílies volen assegurar als infants que més necessitats tenen el fet de poder continuar disposant de l’ajut del menjador, malgrat que les escoles estan tancades.

Aquesta mesura tindrà efecte fins que el Govern de la Generalitat suspengui les mesures preventives extraordinàries adoptades en el marc de l’activació del Pla d’Actuació del PROCICAT per malalties emergents amb motiu de l’impacte del Covid-19.