Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Rescaten un miler de truites de tres canals d'aigua del Pallars Jussà

Rescaten un miler de truites de tres canals d'aigua del Pallars Jussà

Una cinquantena de mascles i de femelles autòctones es portaran als centres d'alevinatge de Llavorsí i Escaló per obtenir cries
Rescat de truites al Pallars Jussà (Foto: ACN)
25/09/2019 17:50

Les centrals hidroelèctriques de Molinos, la Plana de Mont-Ros i la Pobla de Segur, al Pallars Jussà, duran a terme aquesta setmana les tasques de manteniment, fet que implica haver de buidar els canals d'aigua. Prèviament a aquests treballs, l'empresa Forestal Catalana, amb la coordinació dels Agents Rurals, ha fet un rescat de truites.

En els tres canals que hi ha a la comarca s'ha rescatat un miler d'exemplars. La majoria de les truites s'han alliberat aigua amunt o avall de l'indret exacte on s'han trobat. Tanmateix, Josep Maria Puigarnau, agent major de Fauna, ha especificat a l'ACN que aquest any es portaran 50 mascles i 50 femelles autòctones als centres d'alevinatge d'Escaló i de Llavorsí per obtenir cries. Puigarnau ha assenyalat que en una prova pilot anterior amb 5 truites es va aconseguir fer sobreviure unes 1.500 cries. "Ara ja tenen entre 10 i 12 centímetres i aviat es podran retornar al riu", ha afirmat.

Als exemplars que s'escolliran per portar als centres d'alevinatge d'Escaló i Llavorsí primer se'ls haurà de fer anàlisis genètiques per comprovar que són autòctons. Si donen positiu, s'alliberaran als centres.

Truita autòctona

Els centres d'Escaló i Llavorsí els gestiona el Consell Comarcal del Pallars Sobirà juntament amb les societats de pescadors locals. L'objectiu és reforçar les poblacions de truita de la Noguera Pallaresa per fomentar la pesca.

El rescat de les truites de la Plana de Mont-Ros s'ha fet aquest dimecres, un dia després de l'acció mediambiental a Molinos (150) i la Pobla de Segur (800). Durant el rescat a la Pobla de Segur es van treure truites amb un pes de 6 o 7 quilos.