Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Restauren les pintures de Sant Andreu de Baltarga

Restauren les pintures de Sant Andreu de Baltarga

Es tracta d'uns fragments de la volta de nau que pertanyen al Museu Diocesà d'Urgell. L'actuació va a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya
Restauració de les pintures de Sant Andreu de Baltarga (Foto: Bisbat d'Urgell)
02/03/2020 12:45

Les pintures murals romàniques de l’església de Sant Andreu de Baltarga, a Bellver de Cerdanya, estan sent restaurades al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC). Es tracta d'uns fragments de la volta de nau que pertanyen al Museu Diocesà d'Urgell, on van ser traslladats als anys 70 des de la mateixa església per a la seva conservació i restauració.

L'acció del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya consisteix en el desmuntatge de l’estructura de fusta en diverses parts i la separació de la pintura mural. Alguns dels fragments de pintures atacats per corcs s’han introduït a la cambra d’anòxia, per a la seva desinfecció. En l'anvers de les pintures es procedeix a la neteja i l'eliminació del vernís. Pel que fa al revers, s'eliminen les restes de cola. Un altre pas és la reintegració de les grans llacunes amb morter de calç (calç, sorra i resina acrílica) i de les petites pèrdues amb estuc de tipus tradicional.

En aquesta intervenció s’afegirà a l’estructura una part nova, a l’intradós de l’arc, i així es podrà afegir la part que té la decoració de l’Agnus Dei, que fins ara estava separada i es presentava en el Museu com un quadre. La restauració, dirigida pel CRBMC, la duu a terme l’empresa Restauracions Policromia, SL.

Canvi de sala

El Museu Diocesà d'Urgell està remodelant les seves dependències i les pintures de l'església de Sant Andreu de Baltarga de Bellver canviaran de sala. És per aquesta raó que s'ha aprofitat l’ocasió per revisar la restauració.