Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Restes d'una vila romana obliguen a aturar les obres del nou accés a Isona

Restes d'una vila romana obliguen a aturar les obres del nou accés a Isona

14/08/2009 14:00

Segons publica l'Agència Catalana de Notícies, les obres del nou accés a Isona i Conques, al Pallars Jussà, han deixat al descobert restes d'una vila romana (segle I-IId.C.) i d'un camp de sitges (segle I-IIa.C.). Aquest fet ha obligat a aturar les obres i a iniciar una campanya d'excavacions arqueològiques.

Els treballs serviran per documentar les peces afectades pel traçat de la nova carretera i per determinar quines mesures s'ha de prendre per conservar-les. La zona delimitada és d'uns 3.500 metres quadrats. Pel que fa a la vila, és terrassada i s'hi han identificat, de moment, sis àmbits diferents. Pel que fa a la zona de sitges, se n'han documentat una setantena i s'espera arribar a la xifra d'un centenar.

Cristina Belmonte, arqueòloga d'Arqueociència, explica que "fent el seguiment de les obres de la carretera es va descobrir dos espais de restes separats per un camí agrícola". En un tram d'uns 500 metres quadrats, s'ha localitzat les restes de l'antiga vila romana. Belmonte diu que "segurament és una població que va viure el seu millor moment entre el segle I i el segle II d.C, coincidint amb el moment de màxim apogeu de la ciutat romana d'Aeso, el que és l'Isona actual. Belmonte afegeix que segurament aquesta vil·la està construïda sobre una ocupació anterior d'època iberoromana (segle I-II a.C.).

Es preveu que l'excavació arqueològica es perllongui entre dos i tres mesos.