Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Restringits els accessos al massís del Montsec i a la Baronia de Rialb

Restringits els accessos al massís del Montsec i a la Baronia de Rialb

El Govern limita l'entrada a aquests espais pel risc d'incendis. Els darrers dies els Agents Rurals ja han sancionat sis persones per haver ignorat l'avís, amb multes d'entre d'entre 300 i 3.000 euros
05/07/2019 13:30

Els accessos al massís del Montsec i a la Baronia de Rialb, tant en cotxe com a peu, estan restringits des d'aquest divendres al matí per l'augment del perill d'incendi forestal, associat a l'augment de les temperatures i la disminució de la humitat relativa, segons ha informat el Govern.

Els Agents Rurals han advertit que qui ignori aquesta prohibició s'exposa a multes. I ha assenyalat que els darrers dies, especialment el cap de setmana passat, ja s'ha imposat sancions a sis persones que no van fer cas de l'avís i van entrar igualment al Montsec malgrat el risc extrem d'incendi que hi havia en aquell moment. En aquests casos, els càstigs per als imprudents oscil·len entre els 300 i els 3.000 euros. També es van imposar dues sancions a persones que hi havien accedit a peu, amb imports d'entre 100 i 1.000 euros.

Autocaravana aparcada en un prat

A més a més, aquesta setmana ha estat denunciat el propietari d'una autocaravana Volkswagen California, de color vermellós, que va entrar i estacionar en un camp de blat sense segar al municipi d'Àger. Un fet que, a banda de ser una invasió d'un terreny privat, els agents consideren molt greu perquè hauria pogut provocar l'inici d'un foc. La sanció en aquest cas pot ser d'entre 300 i 3.000 euros.

En paral·lel s'ha activat el nivell 3 del Pla Alfa a 78 municipis. Entre aquests hi ha la majoria de poblacions del Pallars Jussà i la Noguera, juntamnet amb la Conca de Barberà, la Segarra, la Noguera, el Segrià, el Solsonès i l'Urgell. Es farà un control pel molt alt risc d'incendi forestal i en aquestes zones han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill de foc. Està previst que el pla es mantingui activat com a mínim fins diumenge en funció de l'evolució d'aquest nou episodi de calor.

Pel que fa a l'Alt Urgell i el Solsonès, el nivell de vigilància actual és de 2 sobre 3. En canvi, a la Cerdanya, el Pallars Sobirà, el Ripollès i l'Aran, les darreres pluges han permès desactivar el pla Alfa i ara el nivell de perill és zero.

Evitar activitats de risc al migdia i la tarda

Des del Govern, tanmateix, s'alerta la pagesia que en el cas d'haver de fer treballs de recol·lecció de cereal és obligatori que cada recol·lectora o embaladora porti quatre extintors amb base d'aigua. A més a més, per minimitzar el risc d'incendi s'aconsella no accedir a les zones forestals durant les hores de màxima insolació: entre la una del migdia i les sis de la tarda.

D'altres mesures de prevenció passen per no utilitzar bufadors, serres radials o altres eines que puguin general guspires o sobreescalfaments i per comunicar al 112 columnes de fum prop del bosc o qualsevol conducta que pugui comportar perill d'incendi forestal.

  • Tancament d'accessos a la Serra del Montsec per risc d'incendis (Foto: ACN)
  • Denunciat un conductor per estacionar la seva autocaravana en un prat sense segar (Foto: Agents Rurals)