Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Retiren més de 300 tones d'una planta aquàtica invasora del pantà de la Torrassa, al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Retiren més de 300 tones d'una planta aquàtica invasora del pantà de la Torrassa, al Parc Natural de l'Alt Pirineu

La solució definitiva per reduir-la implicaria fer un dragatge i arrencar d'arrel l'espècie. La seva presència ocasiona problemes a les activitats recreatives que es fan a la zona
La planta invasora es retira del pantà de la Torrassa (Foto: ACN)
05/03/2020 10:55

El Parc Natural de l'Alt Pirineu (PNAP) fa quinze anys que està fent campanyes de neteja per extreure una planta aquàtica invasora (Elodea Canadensis) del pantà de la Torrassa i la Mollera d'Escalarre. Durant aquest temps s'han retirat prop de 300 tones d'aquesta espècie, que un cop fora de l'aigua es pot fer servir d'adob. Enguany se n'han tret prop de 20 tones.

Es tracta d'una planta que prolifera molt ràpidament i per aquest motiu cada any es fan campanyes per minimitzar-ne la presència. La feina és molt laboriosa i manual, ja que es fa amb rasclets i requereix un nivell baix del pantà.

El director del PNAP, Marc Garriga, ha explicat a l'ACN que l'objectiu és trobar una solució definitiva per evitar aquesta problemàtica. L'acció que es planteja és el dragatge de la zona per retirar els sediments dels marges del pantà i eliminar les arrels i les llavors de la planta invasora. Tanmateix, tot i que la intervenció podria reduir de manera important l'espècie, Garriga puntualitza que en cap cas es podria extingir, "ja que propaga molt de pressa".

Durant aquest 2020 es realitzarà l'estudi per fer el dragatge al pantà de la Torrassa sense que es malmeti l'entorn del Parc Natural de l'Alt Pirineu. El document es presentarà a Endesa, companyia gestora de l'embassament, perquè n'assumeixi el cost.

Crida a fer un bon ús de les plantes exòtiques

L'arribada d'aquesta espècie invasora al pantà de la Torrassa, al Pallars Sobirà, es creu que va ser arran de la neteja d'alguna peixera en una àrea pròxima. És per això que es demana a la ciutadania fer un bon ús de les plantes exòtiques.

La seva presència ocasiona problemes a les activitats recreatives que es fan a la zona, com pot ser la pesca o la navegació. Garriga assenyala que el més preocupant és que entra també en competència amb altres espècies aquàtiques protegides.

Estudi previ

Fa uns anys es va dissenyar un sistema de parcel·les de control i experimentació en una zona de l'embassament densament poblada per l'espècie, per realitzar assajos. Mentre a una parcel·la se seguia fent l'extracció manual de la planta, en una segona es va cobrir el fons amb graves i en una tercera amb lones. A la resta, es va extreure la planta amb una màquina amfíbia. L'evolució de cada parcel·la ha permès dictaminar que el més eficient per erradicar aquesta espècie ha de ser un dragatge.