Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Reunió de col·lectius feministes de Lleida i el Pirineu a la Seu d'Urgell

Reunió de col·lectius feministes de Lleida i el Pirineu a la Seu d'Urgell

Una dotzena de grups acorden crear una xarxa de treball conjunta. També han aprovat un manifest per reivindicar l'autorització de l'avortament a Andorra
Reunió de col·lectius feministes de Lleida i el Pirineu a la Seu d'Urgell
17/02/2020 12:40

Una vintena de dones, en representació de 12 col·lectius feministes de Lleida i del Pirineu, s'han reunit aquest dissabte passat a la Seu d'Urgell per definir la creació d'una xarxa de treball conjunta i espai de trobada. Segons han explicat des del Col·lectiu Feminista de l'Alt Urgell, amfitrió de la trobada, l'objectiu era treballar "per l’apoderament i enfortiment dels col·lectius i de les dones en el món rural".

En el marc d'aquesta reunió, els col·lectius feministes han aprovat un manifest que té com a eix principal la reivindicació de l'autorització legal de l'avortament al Principat d'Andorra. Entre d'altres aspectes, el comunicat recorda la lluita duta a terme a Catalunya per assolir la llei de l’avortament, que tot i això consideren "encara avui excessivament restrictiva" i "d'accés complicat per a les dones migrades". El grup qualifica la normativa vigent a Andorra d'"autoritària i retrògrada" perquè "força les dones andorranes a buscar solucions a fora del seu país i comporta una despesa econòmica que elititza encara més l’accés a l’avortament, les coacciona a tenir fills i filles no desitjades, les estigmatitza i les condemna moralment i penalment".

Al respecte, el text critica l'actitud de l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, "sota les directrius del Vaticà", i considera que hi ha "ingerència política de les institucions religioses. En aquest sentit, els grups feministes de Lleida i el Pirineu demanen al Govern d’Andorra "que faci un pas endavant en la democratització de les seves institucions i que d’una vegada per totes aprovin una llei de l’avortament que garanteixi els drets de totes les dones que viuen a Andorra" i que qualifiquen com "el dret a la llibertat de la majoria de la seva població".

Alhora, el comunicat sol·licita que l’ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, "elevi la nostra petició al govern d’Andorra i que treballi per a difondre el respecte i la garantia dels drets humans i del dret a l’avortament". D'altra banda, les feministes condemnen el que qualifiquen de "persecució política" cap a l’associació Stop Violències i de manera especial a la seva presidenta, Vanessa Mendoza, que ha estat denunciada a la fiscalia per part del govern d’Andorra amb relació a una intervenció a l'ONU. Finalment, el col·lectiu reivindica també la despenalització de l'avortament en d'altres països com ara Malta i l'Argentina.