Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Reunió de la Diputació de Lleida amb els ajuntaments de l’Alt Urgell

Reunió de la Diputació de Lleida amb els ajuntaments de l’Alt Urgell

El president Joan Reñé ha informat dels projectes més rellevants per al territori, com el desplegament de la cobertura de fibra òptica, la instal·lació de desfibril·ladors i el manteniment de carreteres locals
Reunió de Joan Reñé amb els alcaldes de l'Alt Urgell (Foto: Diputació de Lleida)
13/06/2018 20:40

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, s’ha reunit aquest dimecres al Consell Comarcal de l’Alt Urgell amb els alcaldes i les alcaldesses alturgellencs per tal de fer un seguiment dels projectes que l'ens provincial està duent a terme a la zona o té previst d'endegar.

En aquest sentit, Reñé ha informat del projecte d’extensió de fibra òptica a tota la comarca, així com també del pla per facilitar un desfibril·lador per a cada municipi de les comarques de Lleida en els propers mesos. La inversió en aquest projecte serà de 700.000 euros, i inclourà la formació d’ús i el manteniment durant un any. Pel que fa a camins, Reñé ha comentat el suport que la institució està duent a terme als ajuntaments per al manteniment d’aquestes vies, algunes de les quals han patit les darreres setmanes nombrosos despreniments a causa de la pluja i el desgel.

La Diputació de Lleida preveu destinar deu milions d'euros anuals, a partir del 2019 i fins al 2022, al desplegament de la fibra òptica arreu de la demarcació. Així ho ha explicat el president de la corporació provincial, Joan Reñé, als alcaldes i alcaldesses de l'Alt Urgell en una trobada mantinguda aquest dimecres al Consell Comarcal. D'aquesta manera, la voluntat és que la redacció del projecte, que està duent a terme la secretaria general de Telecomunicacions, estigui enllestida en un mes i que aquest s'executi en els propers quatre anys. En el marc de la trobada també s'ha posat de manifest la necessitat que els ens locals i comarcals disposin de més recursos per poder fer front al manteniment de camins i s'ha informat als assistents del pla per facilitar que cada municipi pugui comptar amb un desfibril·lador.

Reñé ha explicat que l'objectiu del desplegament de la fibra òptica arreu de la demarcació lleidatana és aconseguir que "qualsevol nucli habitat de les comarques de Lleida, estigui al Pirineu o a la Plana, tingui accés a aquest tipus de connectivitat". Per aquest motiu, ha dit que enguany ja s'està invertint en la redacció de l'estudi, el qual estarà enllestit en un mes, que ha de fer realitat aquest projecte en els propers quatre anys. En aquest sentit, ha afirmat que la corporació provincial hi destinarà, entre 2019 i 2022, fins a 40 milions d'euros per fer-ho possible i que la voluntat és que totes les comarques avancin "en el mateix ritme".

A nivell més concret, Reñé ha parlat amb els alcaldes de la necessitat d'incrementar els recursos que es destinen al manteniment de camins i s'ha recordat que properament es produirà una reunió amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per tractar aquesta qüestió. En aquest sentit, Reñé també s'ha referit a la problemàtica que pateix la carretera d'accés al nucli de Torà de Tost, que pertany al municipi de Ribera d'Urgellet, per dir que la Diputació de Lleida col·laborarà amb el consistori per pal·liar els efectes de les darreres esllavissades que mantenen tallada la via.

Un altre dels projectes transcendents per al territori que s'ha abordat a la reunió ha estat el del pla per facilitar que cada municipi disposi d'un desfibril·lador. El president de la Diputació de Lleida ha explicat que s'ha adjudicat, a través de la central de compres de l'Associació Catalana de Municipis, l'adquisició d'uns 300 aparells, alguns dels quals també es destinaran als cossos de Bombers i Mossos d'Esquadra. La inversió de la corporació provincial en aquest projecte suma uns 700.000 euros.

El president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro, ha valorat positivament l'aposta de la Diputació de Lleida per la fibra òptica i ha recordat que la comarca ja compta amb un avantprojecte de desplegament que caldrà convertir, ha dit, en projecte executiu. En aquest sentit, ha explicat que des de l'ens comarcal estan en converses amb la companyia hidroelèctrica PEUSA per veure si és possible aprofitar la seva xarxa per fer una part de la distribució del cablejat.