Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Reunió entre l'Ajuntament de la Seu i el departament d'Educació sobre recursos educatius

Reunió entre l'Ajuntament de la Seu i el departament d'Educació sobre recursos educatius

El consistori considera que la UEC i la implantació d'un itinerari formatiu especifíc (IFE) són serveis “vitals per al territori”. Compromís de la Generalitat per atendre les demandes del municipi
Ajuntament de la Seu
12/07/2019 15:10

La sala de juntes de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha acollit aquest dijous a la tarda dues reunions per parlar de l’estat actual i el futur de la UEC (Unitat d’Escolarització Compartida) i l’IFE (Itinerari Formatiu Específic), dos recursos educatius que es consideren vitals per al territori.

A la primera trobada, sobre la UEC, hi van ser presents per part de la Generalitat el delegat dels Serveis Territorials del Departament d’Educació, Carles Vega, i la inspectora d’Educació, Helena Ardanuy. Com a representants del consistori hi van assistir l’alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega; la tinent d’alcalde d’Atenció a les persones, Marian Lamolla; la regidora d’Educació, Núria Tomàs, de equip de govern, i els portaveus dels grups municipals, Carlota Valls i Joan Barrera (Compromís) i Xènia Antona (CUP). La reunió donava continuïtat a la que ja es va dur a terme el passat mes de gener, després de detectar-se punts d’alarma en el funcionament del servei, arran d’una moció presentada en un ple.

Els assistents van constatar un canvi positiu en el funcionament del recurs educatiu en el darrer semestre, així com el compromís de l’empresa que el gestiona, ASPID, per millorar el seu projecte pedagògic i els recursos professionals per al curs vinent. Tanmateix, tots els assistents van estar d’acord a demanar el màxim rigor perquè el servei funcioni segons els termes acordats. S’espera, a més, que es mantinguin tots els treballadors.

El contracte de gestió amb ASPID venç quan finalitzi el curs 2019-20. En aquest sentit, en la reunió es va expressar la voluntat de buscar alternatives per al curs 2020-21, en què s’haurà de tornar a licitar la UEC, sense descartar una gestió directa des del consistori.

Serveis educatius per a joves amb necessitats especials

Posteriorment, els representants del departament d’Educació i els membres de l’equip de govern van reunir-se amb una representació de pares i mares amb fills i filles interessats a cursar estudis d’IFE en algun centre de la Seu d’Urgell durant els propers anys. Aquests estudis de formació professional estan pensats per a adolescents amb necessitats especials associades a una discapacitat lleu i moderada, que actualment no tenen una sortida adaptada a les seves necessitats en l’àmbit educatiu que possibiliti la seva posterior inserció al mercat  laboral.

Pel que fa a aquesta formació, el Col·legi La Salle va presentar un projecte d’IFE  que finalment no s’ha pogut encetar aquest curs 2019-2020, en ser un centre concertat. L’Institut Joan Brudieu tampoc l’ha pogut acollir per manca d’espais. Malgrat tot, el Departament d’Educació s’ha compromès a fer tot el possible perquè aquesta iniciativa pugui començar el curs 2020-2021 i donar una solució temporal als alumnes afectats de manera individualitzada a través de les aules i professionals USEE (SIEI).

L’equip de Govern veu indispensable que la ciutat en disposi, ja sigui en un centre públic o concertat, “com també és la prioritat del Departament d’Educació”. Aquest servei seria pioner al Pirineu.

Les famílies lamenten la pèrdua de l'IFE per al curs 2019-2020

Pel que fa a les famílies, consideren que el compromís del departament d’Educació de posar en marxa l’IFE a la Seu no ha estat del tot definitiu tal com ells volien. Malgrat la voluntat de fer tot el possible, lamenten que s’ha perdut l’oportunitat enguany d’implantar-lo a la ciutat. Els afectats recorden que hi ha opcions vàlides per ubicar aquest recurs educatiu, com l’Escola Agrària, l’Institut d’Oliana o, fins i tot, un espai municipal, sense descartar la possibilitat de La Salle.