Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Reunió entre Piroslife i l'Escola de Pastors per tractar els atacs de l'ós bru al bestiar

Reunió entre Piroslife i l'Escola de Pastors per tractar els atacs de l'ós bru al bestiar

A la trobada s'ha explicat les accions previstes per prevenir els danys causats per la reintroducció de plantígrads. El centre formatiu col·labora en l'agrupament de ramats a l'estiu
Xerrada de Piroslife a l'Escola de Pastors (TES)
07/03/2018 12:34

Tècnics del projecte Piroslife, que gestiona la reintroducció de l'os bru al Pirineu català, s'han reunit aquest dimarts amb una vintena d'alumnes de l'Escola de Pastors de Catalunya, a Rialp, per parlar sobre les mesures de prevenció davant els atacs dels plantígrads als ramats, que s'han produït de manera reiterada els darres anys amb un alt nombre de baixes, especialment d'ovelles.

L'activitat s'emmarca dins les accions formatives previstes dins el programa, que es duen a terme amb l'objectiu de "millorar el coneixement sobre les possibles interaccions de l'os bru amb el sector primari", a més "d'aprendre a reduir-les i saber quins canvis cal aplicar en la gestió de la ramaderia d'alta muntanya". Entre les mesures preventives implantades, n'han destacat l'agrupament de ramats i la millora del tancament de les instal·lacions ramaderes en aquelles zones on hi ha presència contínua i estable de l'os.

Les activitats formatives d'experts d'aquest programa a l'Escola de Pastors es duen a terme des de fa quatre anys i en aquest període es calcula que les han seguit una vuitantena de persones. La col·laboració també es concreta amb la contractació de personal per als agrupaments de ramats durant l’estiu, en què també hi prenen part estudiants en pràctiques. D'aquests, vuit ja han participat en el projecte des de que es va iniciar, tres d'ells l'any passat, quan també es va contractar quatre pastors i un ajudant de pastor.

A banda de l'Escola de Pastors, els tècnics del Piroslife també imparteixen, des de fa un any, xerrades formatives sobre l’os i la gestió de la ramaderia a zones amb presència contínua de l’animal, tant a escoles agràries i forestals com a universitats agràries. L’última va tenir lloc el passat 2 de març a l’Escola Agrària i Forestal Casa Xifra, de Santa Coloma de Farners. En total, les accions formatives han arribat a 360 professionals vinculats al sector agrari i forestal, amb 19 xerrades des del 2014.