Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Reunió informativa a la Seu sobre les subvencions per a inversions en camins públics locals

Reunió informativa a la Seu sobre les subvencions per a inversions en camins públics locals

La trobada s'ha dut a terme després que el Govern català presentés divendres un ambiciós pla de millora i condicionament de vies rurals arreu de Catalunya, que tindrà una dotació de 29,5 milions d'euros
Reunió informativa a la Seu
21/06/2017 20:30

Alcaldes pirinencs, especialment de l'Alt Urgell i la Cerdanya, han assistit aquest dimecres a una sessió informativa sobre la convocatòria per accedir a les subvencions per a inversions en camins públics locals per al període 2018-2020. La trobada s'ha dut a terme després que el Govern català presentés divendres un ambiciós pla de millora i condicionament de vies rurals arreu de Catalunya, que tindrà una dotació de 29,5 milions d'euros.

A l'acte, que s'ha dut a terme a la sala de la Immaculada de la Seu d'Urgell, hi ha estat present el secretari d’Aministracions Locals, Joaquim Ferrer; el director general de Polítiques de Muntanya, Albert Alins, i el director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Lleida, Ferran de Noguera. La trobada ha servit per detallar les bases i els procediments que caldrà seguir per a la presentació de les sol·licituds i la seva valoració.

Oportunitat per al territori

L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha valorat molt positivament els ajuts "perquè donen resposta a una petició ferma dels municipis de muntanya". Batalla s'ha mostrat convençut que "les intervencions permetran arranjar camins i ajudaran a fixar la població al territori". I ha afegit: "És una ofensiva transversal del Govern, que involucra tres departaments diferents, i que repercutirà de forma positiva en el Pirineu".

També el president del Consell d'Alcaldes del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Miquel Sala, creu que la inversió suposarà una oportunitat per dur a terme obres pendents a la comarca. "Ara caldrà debatre si és millor fer les intervencions en l'àmbit dels ajuntaments o a través dels consells comarcals", ha puntualitzat.

En el mateix sentit s'ha expressat el president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, que qualifica els ajuts de "bona notícia" i com "una manera de permetre fer feina als municipis pirinencs per millorar el territori".

Acord entre tres departaments de la Generalitat de Catalunya

La partida d'inversions està dotada a través dels departaments de Governació (16), Territori i Sostenibilitat (9) i Agricultura (4,5) i s'oferirà en format subvenció al món local, que hi podrà optar a partir d'unes bases que estableixen condicionants com, per exemple, pertànyer a una comarca de muntanya o tenir menys de 5.000 habitants, en cas de no ser capital de comarca.

Els ajuts tenen la voluntat d'incidir en la cohesió territorial, garantir l'accessibilitat als nuclis de població i afavorir la mobilitat arreu del territori. El termini per presentar-s'hi finalitza el 6 de juliol.

Les característiques del pla de camins

Els ens locals podran destinar les subvencions a finançar les actuacions de millora i condicionament que es duguin a terme en un o més camins del municipi o comarca, sempre que formin part de la xarxa veïnal i rural de camins d'ús públic de titularitat local i que siguin, principalment, en àmbit no urbà i aptes per al trànsit rodat motoritzat.

Poden sol·licitar els ajuts els municipis de muntanya i els que pertanyen a una comarca de muntanya; els municipis amb una població inferior a 5.000 habitants; els municipis capitals de comarca amb una població inferior a 20.000 habitants; els consells comarcals de muntanya, i el Conselh Generau d'Aran.

Són actuacions i subvencionables la inversió en camins d'accés als nuclis, habitatges determinats i serveis bàsics; la inversió en camins per facilitar l'accés a explotacions agràries i ramaderes i punts d'interès turístic o paisatgístic, i les actuacions de manteniment per a la conservació de la qualitat dels camins. Les obres es podran dur a terme en un període de tres anys i el pressupost global dels projectes presentats per cada ens no podrà superar els 50.000 euros.

Un Comitè de Valoració format per representants dels departaments de Governació, Territori i Agricultura avaluarà els projectes presentats i elaborarà una proposta per a la concessió de subvencions. Els ens locals poden presentar les sol·licituds per a aquests ajuts a través de la extranet de les administracions catalanes (EACAT).