Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Reunió per recuperar el camí ramader de la Cabanera

Reunió per recuperar el camí ramader de la Cabanera

Els municipis per on passa l'antiga connexió entre la plana de Lleida i el Pirineu Occidental la volen reivindicar com un model de creixement sostenible i de lluita contra el despoblament
Reunió a Àger per reactivar el camí de la Cabanera (Foto: ERC Lleida)
13/02/2020 12:30

Representants de diverses administracions, consells comarcals, Generalitat, Diputació de Lleida i d'altres entitats s'han reunit aquest dimecres a l'Ajuntament d'Àger per impulsar la recuperació de l'antic camí de la 'Cabanera'. Segons les institucions implicades en la proposta, aquesta antiga camí ramader, que uneix  pot ser actualment un "model de creixement sostenible i vertebrador del territori". Aquest camí ramader uneix el Pirineu Occidental amb la Plana de Lleida, des de Taüll (Alta Ribagorça) fins a Linyola (Pla d'Urgell).

Amb aquesta iniciativa, és vol posar en valor la cultura tradicional transhumant de la ramaderia extensiva i potenciar els recursos naturals del territori, la biodiversitat i el paisatge i l'oferta turística i rural dels municipis del territori per lluitar contra el despoblament rural. L'Ajuntament de Linyola és l'impulsor d'aquesta iniciativa i el seu alcalde, Àlex Mases, ha explicat a l'ACN que la 'Cabanera' és l'única ruta existent avui que uneix el Pirineu i la Plana, i que implica més de vint municipis de la demarcació. "Es tracta de reconèixer aquesta ruta mil·lenària com a eix vertebrador d'un nou model de creixement intel·ligent i sostenible, que potencia els recursos dels quals ja disposem i que pren com a element dinamitzador el ric patrimoni natural, material i immaterial que envolta aquesta ruta", ha dit.

Mases considera que treballant conjuntament i en col·laboració entre totes les administracions "es potencia la unitat del territori, es posa en valor les singularitats dels municipis de muntanya, es millora el paisatge i la neteja de boscos i alhora serveix com a eina per revertir el despoblament de les zones rurals". L'objectiu de la trobada ha estat traslladar el projecte als més de 20 municipis pels quals passa la 'Cabanera' i valorar si entre tots, sumant les administracions, estan disposats a emprendre mesures conjuntes tant per mantenir el camí com per convertir-lo en un atractiu adaptat als temps actuals.

A la presentació també hi ha participat la Direcció de Joventut de la Generalitat, que juntament amb l'entitat Equalia han proposat als alcaldes la possibilitat d'utilitzar els Camps de Treball de joves voluntaris a l'estiu per ajudar millorar el paisatge. L'alcaldessa d'Àger, Mireia Burgués, ha traslladat el 'pal de pastor' a l'alcalde de Castelló de Farfanya, Omar Noumri, que serà l'amfitrió de la propera reunió.