Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Reunions informatives al Pirineu sobre la Marxa Pagesa

Reunions informatives al Pirineu sobre la Marxa Pagesa

UP explicarà la mobilització aquest dissabte a la Pobla de Segur i dimecres vinent, dia 18, a Bellver i Oliana. La protesta, d'abast nacional, és previst que culmini amb una tractorada a Barcelona, el proper dia 28
Marxa Pagesa
11/01/2017 18:40

Unió de Pagesos està ultimant l'organització de la Marxa Pagesa, una mobilització d'abast nacional que vol cridar l'atenció sobre la situació actual del sector a Catalunya i les seves principals reivindicacions. L'activitat és previst que comenci el 26 de gener vinent i culmini al cap de dos dies, el 28, amb una tractorada pels carrers de Barcelona.

Els propers dies, el sindicat agrari farà reunions informatives al territori per explicar els motius de la marxa i com es desenvoluparà. A l'Alt Urgell, hi haurà una xerrada a Oliana dimecres vinent, dia 18, a les 7 de la tarda a la sala d'actes de l'Ajuntament. Prèviament, el mateix dia 18 a les 12 del migdia, també se n'informarà a Bellver de Cerdanya, al Centre Cívic Escoles Velles. Pel que fa al Pallars, aquest dissabte, dia 14, es farà una primera xerrada a la Pobla de Segur, que tindrà lloc a 2/4 de 8 del vespre a la sala del Comú de Particulars.

En les trobades hi intervindran el responsable de la Permanent Nacional d'Organització d'UP, Carles Vicente; el responsable sectorial de Muntanya, Joan Guitart, i la responsable del sector boví de carn, Raquel Serrat. Entre les reivindicacions que el sindicat plantejarà a la Marxa Pagesa hi ha les retallades sofertes pel que fa als ajuts a la ramaderia ecològica i de muntanya, juntament amb el malestar per la introducció al Pirineu de fauna salvatge, com l'ós i el voltor. També exigiran respecte per la seva feina i per l'espai agrari i el fet que "sense pagesos i pageses no hi ha futur ni país". Unes queixes que ja han motivat les tractorades organitzades els darrers mesos en poblacions com ara la Seu, Oliana, la Pobla, Berga i Ripoll.

UP demana que el pressupost del Govern faciliti l'accés a fons europeus

Precisament, aquest dimecres Unió de Pagesos ha fet valoració del projecte de Pressupostos de Generalitat 2017 pel que fa a agricultura i ha denunciat que la partida destinada al Contracte Global d’Explotació (CGE) estigui dotada només amb 53,6 milions d’euros. UP creu que aquesta i d'altres partides "no assoleixen la dotació per complir amb l’execució òptima del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, ni respecta les prioritats acordades a la Taula Agrària i al Ple del Parlament de Catalunya".

Durant el 2016, segons el sindicat, el Departament només ha executat 64,7 milions d’euros, dels quals 27,8 milions eren a càrrec del Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (FEADER), en mesures del PDR. Aquest fet, afirmen, "confirma el motiu de la denúncia presentada l’octubre passat pel sindicat, ja que es tracta de la pitjor de les execucions a Catalunya des de l’inici de la crisi econòmica i de les finances públiques". El sindicat adverteix que la necessitat de respectar les prioritats en desenvolupament rural per part de les administracions és un dels punts que reivindica el manifest aprovat pel Consell Nacional d’Unió de Pagesos de cara a la Marxa Pagesa.

Tot i reconèixer que el projecte de pressupostos preveu un increment del 100% dels recursos per a Agricultura respecte als del 2015, els anys anteriors el Departament incloïa la part de competències i personal de la llavors Direcció General del Medi Natural, que s’ha traspassat al Departament de Territori i Sostenibilitat. Però la novetat més rellevant del projecte del 2017, afirmen, és el canvi de criteri de confecció dels pressupostos, ja que incorpora imports finalistes del Fons Europeu Agrari de Garantia (FEAGA) de 275 milions d’euros i imports de transferències del FEADER i del Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP) per 22,79 milions. Així, UP creu que "l’increment real de recursos del Departament, tenint en compte la despesa financera, és tan sols d’un 11,55% (36,6 milions), augment degut a la incorporació del pagament dels deutes per obres de reg a l’Administració General de l’Estat (AGE) per valor de 22,7 milions i als increments als organismes públics que depenen del Departament".