Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Salut fa una crida a "fer pinya" amb el personal sanitari per frenar l'expansió del coronavirus

Salut fa una crida a "fer pinya" amb el personal sanitari per frenar l'expansió del coronavirus

Marc Ramentol assegura que el sistema està preparat per augmentar la capacitat assistencial, però apel·la a la responsabilitat individual de tothom. El Sant Hospital de la Seu té 6 positius ingressats i al conjunt de Catalunya el risc de rebrot és ara de 466
Proves PCR a la Seu (Foto: arxiu)
20/10/2020 20:15

El secretari general de Salut de la Generalitat, el doctor Marc Ramentol, ha afirmat avui que els indicadors sobre la situació epidemiològica a Catalunya "no són bons" i per això ha fet una crida a tota la població a "fer pinya" amb el sistema de salut i els seus professionals.

Ramentol ha demanat a tothom extremar novament les precaucions per tal que "el sistema sanitari no pateixi i pugui compaginar les necessitats assistencials Covid i les no Covid". El representant del Govern ha volgut deixar clar que "el sistema sanitari esta preparat per augmentar la capacitat assistencial, diagnòstica i de rastreig", però ha advertit que "tot això pot no ser suficient per contenir la segona onada epidèmica si no tenim novament l’esforç i el compromís dels ciutadans de Catalunya".

Pel que fa a la Seu d'Urgell, l'actualització diària de dades confirma un dia més aquest augment de la incidència del virus atès al Sant Hospital hi ha ingressats 6 positius confirmats, per complicacions de la malaltia, als quals cal sumar els 42 positius aïllats a domicili (3 més que el dia anterior) i els 266 contactes directes -no positius- que també estan confinats (20 més que a l'anterior recompte).

Com a dada positiva, a la Seu el risc de rebrot ha baixat i és ara de 553 punts (-60). A l'Alt Urgell també ha baixat aquest perill tot i que es manté igualment elevat, a 516. La taxa de reproducció del virus també s'ha reduït i està a 1,25 a la Seu i a 1,41 a la comarca, més a prop de l'objectiu de situar-se per sota d'1.

Preocupació pels nous brots en residències

Durant la seva intervenció d'aquest dimarts, el secretari general de Salut també ha posat l’accent en la situació a les residències de gent gran de Catalunya, precisament el dia que s'ha anunciat la intervenció de la Miniresidència de Bellver de Cerdanya per l'aparició d'un brot de contagis. Marc Ramentol ha explicat que "a diferència de la primera onada, aquests centres s’havien mantingut força al marge de l’alt nivell d’incidència de casos, però ara es comença a notar l'impacte de la segona onada” i ha recordat que divendres passat el PROCICAT va aprovar un pla d’intensificació dels protocols d’aquests centres.

Ramentol també ha concretat que a data 18 d’octubre hi ha 363 persones de residències de gent gran amb una PCR confirmada de Covid-19, cosa que representa menys de l'1% de la població catalana que viu en residències. També ha detallat que hi ha 84 residències amb algun cas confirmat; és a dir, al voltant d’un 6% dels centres geriàtrics. I ha indicat també que entre el 9 i el 15 d'octubre es van fer un total de 4.126 proves PCR en l’àmbit residencial, de les quals el 6,7% van donar positiu

De la seva part, el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, el doctor Jacobo Mendioroz, s’ha expressat en la mateixa línia i ha subratllat que “la situació epidemiològica a Catalunya és complicada” i que “encara és aviat per poder veure l’impacte de les mesures que s’han pres per ajudar-nos a contenir el brot”.

Ara mateix, la taxa de positius confirmats per PCR a tot Catalunya és de 211,83 per cada 100.000 habitants; el risc de rebrot és de 466,49 i la Rt d’1,28. A més. entre el 10 i el 16 d’octubre s’han fet 154.584 PCR, però malgrat això, la positivitat d’aquestes proves segueix augmentant i ara se situa a l’11,03% del total. 

Pel que fa a la valoració de l'àmbit assistencial, la sots directora del Servei Català de la Salut, la Dra. Marta Chandre,  ha explicat que els ingressos als hospitals estan creixent d’una manera accelerada i que veuen "des de fa dies que l'activitat Covid impacta a tots els nivells assistencials". El tant per cent de consultes a urgències de primària ha passat d'un 18 a un 25%, i el mateix ha passat als hospitals. Chandre també s’ha referit a l’increment d’ingressos a les UCI, que ara ja estan gairebé al 80% d’ocupació, si bé el 62% són malalts no COVID i el 38% sí que tenen el virus. Tot i això, s'ha subratllat que les setmanes anteriors, els ingressos per Covid-19 representaven només un 7% i a dia d’avui  s’han incrementat al 14%.

Però, més enllà de les xifres, la sotsdirectora ha destacat que el que més preocupa d'aquesta tendència és que "cal salvaguardar l’activitat de tothom , en aquest moment  epidemiològic, i aquesta tendència no pot acabar afectant l’atenció a les persones, tinguin coronavirus o no en tinguin”. La sots directora ha reblat que "no pot quedar compromesa l’atenció a les persones".