Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Salut i Trànsit recomanen als ciclistes una distància de 20 metres entre ells a nivell esportiu

Salut i Trànsit recomanen als ciclistes una distància de 20 metres entre ells a nivell esportiu

El Govern desaconsella fer rutes en grup si es vol evitar patir un contagi. A l’àrea de la Seu hi segueix havent 31 aïllats amb coronavirus. El cas que estava pendent al Sant Hospital ha donat negatiu
Ruta ciclista en grup, desaconsellada actualment pel Departament de Salut (Foto: SCT)
10/05/2020 10:45

El Departament de Salut i el Servei Català de Trànsit recomanen als ciclistes no fer rutes en grup, si volen evitar ser víctimes d’un contagi per coronavirus. Un avís que arriba tot coincidint amb el fet que, des d’aquest dilluns, dins de l’Alt Pirineu i Aran es podrà sortir amb bicicleta més enllà del municipi de residència, amb el pas a la fase 1 de desescalada.

Concretament, apunten que per fer ciclisme a nivell esportiu cal mantenir una distància d’almenys 20 metres amb el ciclista que vagi a davant. I si es fa a poca velocitat, tant en bici com en patinet o amb patins, la distáncia ha de ser de 10 metres. Finalment, per caminar o fer passejades, s’aconsella una separació d’entre 4 i 5 metres per persona.

L’ordre del BOE publicada per Govern espanyol ara fa una setmana es limitava a demanar una distància mínima de 2 metres entre persones en tots els casos, i a evitar aglomeracions al carrer. Però el Departament de Salut adverteix que aquesta separació pot ser insuficient quan es fa ciclisme de carretera o de muntanya, en base a un estudi fet en dos dels països amb més tradició ciclista com són Bèlgica i els Països Baixos. Aquesta anàlisi -encara en estudi- indica que la velocitat pot incrementar el risc de transmissió del virus de persona a persona, per les gotes exhalades per qui va a davant o al costat, a no ser que es vagi amb la cara degudament protegida. Un perill que s’incrementa en cas de tenir el vent de cara.

També adverteix que si no es manté aquesta major distància, encara que no arribin a la cara aquestes gotes sí que poden arribar a d’altres parts del cos com ara els braços o les cames. I, en tot cas, Salut i Trànsit subratllen que no es poden repetir de cap manera imatges d’aglomeracions de ciclistes o corredors, que ja s’han vist en algunes ciutats des que es va començar a autoritzar les sortides per fer exercici. 

El CAP de la Seu ofereix alternatives a la visita presencial

Mentrestant, en l’àmbit purament mèdic, el Sant Hospital de la Seu d’Urgell ha informat que el pacient a qui se li va fer la prova per sospites de coronavirus ha donat negatiu. El centre mèdic urgellenc ja porta una setmana sense cap ingressat per COVID-19.

També es manté estable el nombre de positius que passen la quarantena a casa seva (31) a l’àrea del CAP de la Seu, on també hi ha aïllats 85 casos sospitosos i 79 contactes sense símptomes. Del total de persones aïllades des de l’inici de la pandèmia, 159 ja han rebut l’alta en superar la malaltia, una xifra que va augmentant. 

Precisament pel que fa a l’assistència a distància, el president de la Fundació Sant Hospital, Jordi Fàbrega, ha recomanat que en cas de malestar o febre es truqui prèviament al CAP de referència en lloc d’anar directament al centre. A banda de l’ingrés mèdic en cas que sigui necessari, el personal del CAP de la Seu ofereix actualment d’altres opcions, com ara una visita a domicili o bé fer un seguiment per telèfon, en funció dels símptomes i de la gravetat d’aquests.