Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Salvador Maura dirigirà a Andorra un taller sobre formatges del Pirineu

Salvador Maura dirigirà a Andorra un taller sobre formatges del Pirineu

La iniciativa, gratuïta i oberta al públic en general, sorgeix del departament d’Innovació i Recerca andorrà
Salvador Maura - Formatge
07/05/2008 11:29

El mestre formatger d’Adrall i tècnic d’agricultura Salvador Maura dirigirà a partir del proper dia 8 de maig, al Centre d’autoaprenentatge de català d’Escaldes-Engordany, un taller sobre formatges del Pirineu. El públic assistent coneixerà de primera mà el món de l’elaboració, la coneixença i els sabors dels formatges fets al territori.

Aquest serà el primer d’un seguit de tallers gratuïts i oberts al públic en general. El departament d’Innovació i Recerca, responsable de la Universitat d’Estiu, ha volgut que la xarxa pública dels Centres d’autoaprenentatge de català aculli i divulgui aquestes trobades “er fer conèixer el patrimoni cultural immaterial pirinenc i andorrà i per contrastar-lo amb el patrimoni cultural de ciutadans anònims que aprenen o reforcen el català en aquests centres”.

Ancorat en l’alimentació des dels inicis de la domesticació dels animals, el formatge és un dels productes d’elaboració més antics. La descoberta de les tècniques tradicionals, en particular en el medi de muntanya són un viatge en el temps. Fets de fusta, estudiats i decorats durant generacions, els objectes per donar “la forma” —arrel de l’etimologia del nom— són part d’un llegat cultural essencial.
El coneixement dels delicats processos químics que configuren la transformació de la llet en formatge han enriquit la llengua, constituint un patrimoni viu que ens obre la porta a la part més ancestral de la nostra cultura. Aquest patrimoni cultural roman de generació en generació per via oral, per costum, per creença, per moda o per gust, i en no subjectar-se en res material podria acabar desapareixent.

La difusió de la llengua catalana i de la cultura andorrana són eixos bàsics del treball de la xarxa pública dels Centres d’autoaprenentatge de català d’Andorra, que aquest any s’implicaran en la promoció de la 15ena edició de la Universitat d’Estiu d’Andorra, col•laborant en un cicle d’activitats obertes de primavera i tardor que es donaran a conèixer aviat.