Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Salvador Maura rebrà el Premi Amic del Formatge 2019

Salvador Maura rebrà el Premi Amic del Formatge 2019

L'impulsor de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que arriba a la 25a edició, serà homenatjat per la seva aposta pel producte i la seva tasca com a artesà alimentari. El lliurament es farà el 18 d'octubre vinent
01/08/2019 18:05

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell atorgarà el premi Amic del Formatge a Salvador Maura, ideòleg de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu i del Concurs del mateix nom, emblemes actuals de la Fira de Sant Ermengol. Aquest reconeixement coincideix amb el fet que enguany ambdós esdeveniments celebraran la 25a edició.

Aquest premi s’atorga cada any a una persona que, en la seva actuació professional, contribueix a la cultura formatgera i especialment a la difusió dels formatges artesans del Pirineu. Salvador Maura va dirigir l'organització de la primera Fira especialitzada l’any 1995 i en va ser el màxim responsable fins l’any 2004.

El premi es lliurarà en el marc de la Fira de Sant Ermengol, concretament  en un acte que tindrà lloc a l’Aula de Tast -a tocar de la fira de formatges- divendres 18 d’octubre a la tarda (18:45 h).

Naixement de la Fira de formatges Artesans del Pirineu

Salvador Maura, que treballava com a tècnic en desenvolupament rural a l’oficina del DARP a la Seu d’Urgell, va tenir la idea d’organitzar una fira dedicada als formatges que s’elaboren artesanalment a banda i banda de la serralada pirinenca després de participar en uns cursos sobre la implantació de les noves polítiques agràries comunitàries. “L’objectiu d’organitzar aquesta fira i el seu concurs dins la Fira de Sant Ermengol", explica Maura, "era dignificar la producció pròpia i donar visibilitat als petits productors". És així com sorgeix la Fira de Formatges Artesans del Pirineu i el seu Concurs -que faran enguany 25 anys- i que en edicions posteriors es complementa amb l’organització de la jornada tècnica adreçada als productors i professionals del sector làctic.

L'any 2001, Salvador Maura va fer una altra passa endavant en la seva plena implicació en aquest sector: va començar a elaborar els seus propis formatges artesans, a l'obrador de Mas d’Eroles, al poble alturgellenc d'Adrall (Ribera d'Urgellet). Així, des del 2003 ha seguit participant en la fira i concurs que va crear, però en aquesta ocasió, com a productor.

Actualment elabora un total de 15 formatges diferents: 10 de vaca i 5 d’ovella. Al llarg d'aquests anys ha guanyat un gran nombre de premis, tant a la Seu com en d'altres concursos, i la marca Mas d'Eroles ha esdevingut una de les més valorades de Catalunya. Pel 25è aniversari de la fira, la firma alturgellenca -que també forma part de l'associació de productors artesans Menja't l'Alt Urgell- presentarà un nou formatge elaborat amb llet ecològica. A més a més, recentment ha rebut el diploma de Mestre Artesà Alimentari, que concedeix la Generalitat de Catalunya, en reconeixement als seus mètodes d'elaboració.

Salvador Maura ha mostrat la seva “satisfacció pel fet que la fira que se celebra a la Seu d’Urgell hagi crescut potencialment i s’hagi convertit en la fira de formatges més important del Pirineu”. 

Lletera 2019

D’altra banda, la Fira de Sant Ermengol 2019 ja compta amb la imatge d’aquest any. És, tal com ja és habitual, una lletera decorada especialment per a l’ocasió, si bé en aquest cas s'hi fa esment del 25è aniversari (1994-2019). El certamen de referència de l'Alt Urgell se celebrarà els dies 18, 19 i 20 d’octubre.

  • Salvador Maura (ACN)
  • Cartell de la Fira de Sant Ermengol 2019